
| Ders Kodu | : TBB411 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Örtü altı yetiştiricilikte uygulanan gübreleme teknikleri hakkında bilgi vermektir.
Örtüaltında yapılan bitkisel üretimin tanımı, yöntemin dünü, bugünü ve geleceği. Örtüaltında topraklı ve topraksız kültür yetiştiriciliğinin karşılaştırılması. Bitki besleme açısından yöntem planlaması. Bitki besin elementleri. Bitkilerin mineral madde ve su alımları. Su ve bitki besin maddelerinin bitki bünyesindeki hareketleri. Bitki besin maddesi noksanlıkları ve bitkideki belirtileri. Besin çözeltilerinin hazırlanışı. İnorganik gübreler. Çözelti önerileri. Bitki besin maddeleri için kimyasal analizler. Gübre çözeltisi hesaplamaları. Bitki analizleri. Çözeltilerin yenilenmesi. Gübrelemede elektriksel geçirgenlik (EC) kavramının önemi. Çözelti içeriğinin EC kullanılarak ayarlanması. Çözelti hacminin düzenlenmesi. Enjektör pompalar ve dozlama sistemleri.
| Prof. Dr. Mehmet Ali DEMİRAL |
| 1. | Örtüaltı yetiştiricilik kavramını tanıma ve sınıflandırabilme. |
| 2. | Örtaltı üretim için planlama yapabilme. |
| 3. | Gübreleme programı hazırlayabilme. |
| 4. | Gübre çözeltisi hazırlayabilme. |
| 5. | Gübreleme programını uygulayabilme. |
| 1. | Hydroponic Food Production. Howard. M. Resh. 1991. Woodbridge Press Publishing Company. ISBN. 0-88007-171-0. |
| 2. | Bitki Besleme. Burhan Kacar, Vahap Katkat. 1998. Vipaş Yayınları. ISBN: 975-564-068-1. |
| 3. | Bitki Fizyolojisi. Burhan Kacar, Vahap Katkat, Şule Öztürk. 2002. Nobel Yayıncılık. ISBN. 978-975-591-833-4. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 2 | 1 | 42 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 1 | 7 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 8 | 1 | 9 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
OÇ-5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |