Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Su Hijyeni ve Muayene Metotları
Ders Kodu: VBH543
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Suyun önemini, gereksinimini, insan sağlığı açısından önemini ve sularla ilgili laboratuar analizlerini yapabilmeyi amaçlar.

Özet İçerik

Dünya su varlığı, suyun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri. Sularda uygulanan muayene metodları. Sularda renk, bulanıklık, pH, koku vb. ölçümler. Sularda mikrobiyolojik, kimyasal ölçümler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Suların önemini öğrenmek
2.Suların özelliklerini öğrenmek
3.Suların insan sağlığı için önemini öğrenmek
4.Sudan bulaşan mikroorganizmaları öğrenmek
5.Su ile ilgili mevzuatı öğrenmek
6.Suyun laboratuar analizlerini öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara
2.Uğur, M., Nazlı, B., Bostan, K. 1999. Gıda Hijyeni. Teknik Yayınları, İstanbul.
3.Demirer, A. 1995. Su Hijyeni. Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Teksir.
4.Hazard characterization for pathogens in food and water :guidelines. – Geneva : WorldHealthOrganization, 2003.
5.Benjamin, Mark M. 2002. Waterchemistry 1st ed. – Boston, MAU
6.Lenore S., Clesceri, WEF, Chair Arnold E. Greenberg, APHA Andrew D. Eaton, AWWA 1998. Standard methods for the examination of water and wastewater. Edited by. American Public Health Association, 20 th Edition,
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş
1. Hafta - Uygulama
Giriş
2. Hafta - Teorik
Su hijyeninin tanımı ve önemi
2. Hafta - Uygulama
Laboratuar alet ve malzemelerin tanıtılması
3. Hafta - Teorik
Suyun önemi ve gereksinimi
3. Hafta - Uygulama
Sularda fiziksel muayeneler için gerekli alet ve malzemelerin hazırlanması
4. Hafta - Teorik
Suyun insan sağlığı açısından önemi
4. Hafta - Uygulama
Sularda fiziksel muayeneler
5. Hafta - Teorik
Suların fiziksel özellikleri
5. Hafta - Uygulama
Sularda kimyasal muayeneler için gerekli alet ve malzemelerin hazırlanması
6. Hafta - Teorik
Suların kimyasal özellikleri
6. Hafta - Uygulama
Suyun sertliğinin saptanması
7. Hafta - Teorik
Suyun doğal mikroflorası
7. Hafta - Uygulama
Suda organik madde aranması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Su kaynakları
9. Hafta - Uygulama
Suda amonyak, nitrat nitrit aranması
10. Hafta - Teorik
Suların kirlenme sebepleri
10. Hafta - Uygulama
Suyun diğer kimyasal analizleri
11. Hafta - Teorik
Suların kendi kendini temizlemesi ve suların temizlenmesi
11. Hafta - Uygulama
Sularda mikrobiyolojik muayeneler için gerekli besi yerlerinin hazırlanması
12. Hafta - Teorik
Suların dezenfeksiyonu
12. Hafta - Uygulama
Sular da koliform grubu bakterilerin aranması ve EMS yöntemi
13. Hafta - Teorik
Su ile bulaşan önemli mikroorganizmalar
13. Hafta - Uygulama
Sularda diğer mikroorganizmaların aranması
14. Hafta - Teorik
Sularla ilgili mevzuat
14. Hafta - Uygulama
Elde edilen sonuçların mevzuat ışığında değerlendirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev40520
Okuma140114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı121122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)128
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
1
3
2
2
5
OÇ-2
5
1
3
2
2
5
OÇ-3
5
1
3
2
2
5
OÇ-4
5
1
3
2
2
5
OÇ-5
5
2
4
3
5
OÇ-6
5
1
2
3
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026