Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Su Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi
Ders Kodu: VBH554
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Su ürünleri muayenesini yapabilmek, taze veya bozulmuş ürünler ve ürünlerden kaynaklanan zehirlenme hakkında bilgi vermek.

Özet İçerik

Balık muayene metotları, su ürünleri işleme teknolojileri, bunlardan kaynaklanan gıda infeksiyon ve intoksikasyonları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Cemil ŞAHİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Su ürünlerinin kalitesini belirleyebilmek
2.Su ürünlerinde muhafazanın yeri ve önemini belirtmek, su ürünlerindeki değişimler
3.Su ürünlerinden kaynaklanan riskleri belirtmek, korunma önlemlerinin belirlenmesi
4.Su ürünlerinin laboratuar analizlerinin yapabilmek
5.Su ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini belirlemek
6.Su ürünleri işletmelerinde ve personelde hijyen
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Erol I., Gıda Hijyeni ve mikrobiyolojisi, 2007.
2.Türker., Hayvansal gıdalarda kalite kontrolü, 1997.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş
1. Hafta - Uygulama
Giriş
2. Hafta - Teorik
Su ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesi
2. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinin analizlerinin yapılacağı laboratuarda kullanılacak alet ve cihazların tanıtımı
3. Hafta - Teorik
Ölüm sonrası balıktaki değişimler
3. Hafta - Uygulama
Analizlerde kullanılacak kimyasalların hazırlanması
4. Hafta - Teorik
Soğukta ve donmuş muhafaza
4. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinde yağ tayini
5. Hafta - Teorik
Soğutulmuş balıktaki kalite değişimleri
5. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinde yağ tayini
6. Hafta - Teorik
Taze balık – bayat balık ayrımı
6. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinde rutubet, kül ve pH tayini
7. Hafta - Teorik
Kabuklu deniz hayvanlarından kaynaklanan intoksikasyonlar 1: Paralitik ve diaretik tip zehirlenme
7. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinden kaynaklanabilen bakteriyel hastalıklardan 1: Vibrio’ların tayini
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Kabuklu deniz hayvanlarından kaynaklanan intoksikasyonlar 2: Nörotoksik ve amnesik tip zehirlenme
9. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinden kaynaklanabilen bakteriyel hastalıklardan 2: Clostridium perfringens tayini
10. Hafta - Teorik
Balık zehirlenmeleri (Ciguatera, skombroid, Fugu)
10. Hafta - Uygulama
Su ürünlerinden kaynaklanabilen bakteriyel hastalıklardan 3: Aeromonas hydrophila tayini
11. Hafta - Teorik
Korunma ve kontrol
11. Hafta - Uygulama
Bir kültür balıkçılığı çiftliğini ziyaret
12. Hafta - Teorik
Su ürünleri işletmelerinde temizlik ve sanitasyon
12. Hafta - Uygulama
İşletmeden alınan sıvap numunelerinin analizleri
13. Hafta - Teorik
Su ürünleri işletmelerinde soğuk hava depoları ile personel hijyeni
13. Hafta - Uygulama
Soğuk hava depolarından ve personelden alınan örneklerin mikrobiyolojik analizleri
14. Hafta - Teorik
Kültür balıkçılığında yem ve yemin taşıması gereken özellikler
14. Hafta - Uygulama
Yemin analizi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Okuma140228
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı124125
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
2
5
2
OÇ-2
5
5
5
3
2
OÇ-3
4
4
4
5
5
OÇ-4
4
2
3
3
3
3
3
3
OÇ-5
3
5
5
5
OÇ-6
5
4
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026