Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Su Ürünleri Endüstrisinde HACCP
Ders Kodu: VBH557
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Su ürünleri işletmelerinde HACCP’in belirlenmesi.

Özet İçerik

Su ürünleri işletmelerinde HACCP’in uygulanması, bu işletmelerde HACCP prensipleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Cemil ŞAHİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Su ürünlerinden halk sağlığını tehdit eden risklerin belirlenmesi ve bunların önüne geçilmesi
2.Su ürünleri üretiminde ayrıntılı bir HACCP programının ortaya konulabilmesi
3.Su ürünleri işletmesinde ürüne yönelik akış şemalarının ortaya konulması ve KKN’larının belirlenmesi
4.Düzeltici faaliyetlerin oluşturulabilmesi
5.İyi üretim uygulamalarının gerçekleştirilmesi
6.Tehlikenin tanımlanması ve tehlikelere karşı HACCP sisteminin devamlılığının sağlanması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Çelik., Taze balıkta kalite ve kalite değişimleri, 2007.
2.Bulduk., Gıda teknolojisi, 2007.
3.Can MF., Balık stoklarının değerlendirilmesi, 2010.
4.Türker., Hayvansal gıdalarda kalite kontrolü, 1997.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tehlikelerin tanımlanması ve kontrolü, kontrol önlemlerinin belirlenmesi
1. Hafta - Uygulama
Alabalık işletmesini ziyaret
2. Hafta - Teorik
Ham madde ve ürün ile ürünün amaçlanan kullanımının tanımlanması
2. Hafta - Uygulama
Ham madde ile ürünün mikrobiyolojik analizleri
3. Hafta - Teorik
Akış şemaları ve plan çizimleri
3. Hafta - Uygulama
Alabalık işletmesine ait ürüne yönelik tehlikelerin ortaya konulması
4. Hafta - Teorik
Su ürünleri işletmesinde HACCP çalışması ve planlanması
4. Hafta - Uygulama
KKN noktalarının ve düzeltici faaliyetlerin ortaya konması
5. Hafta - Teorik
Kritik kontrol noktaları (KKN)
5. Hafta - Uygulama
Taze balık işleme akım şemasının oluşturulması ve bu diagramda KKN
6. Hafta - Teorik
KKN için kritik sınırlar, izleme sistemleri ve düzeltici faaliyetler
6. Hafta - Uygulama
Dondurulmuş fileto üretim akış şeması ve bu diagramda KKN
7. Hafta - Teorik
Su ürünleri işletmesinde HACCP sisteminin işleyişi, sisteme ilişkin kayıtlar
7. Hafta - Uygulama
Su ürünleri işletme tesisinin hijyenik dizaynı ve uygulamaları
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Uygun olmayan ürünün kontrolü, bildirme ve geri çağırma
9. Hafta - Uygulama
Hijyen kontrol programın oluşturulması
10. Hafta - Teorik
Ölçme donanımı ve yöntemlerinin kontrolü
10. Hafta - Uygulama
Üretimde uygulanacak kuralların belirlenmesi
11. Hafta - Teorik
HACCP yönetim sisteminin sürekliliğinin sağlanması
11. Hafta - Uygulama
Taze balığın teknede ve kıyıda muayenesi
12. Hafta - Teorik
HACCP yönetim sisteminin doğrulanması
12. Hafta - Uygulama
Kültür balıkçılığında kullanılan ham maddelerin (yemlerin) mikrobiyolojik analizleri
13. Hafta - Teorik
Good Manufacture Practise (GMP)
13. Hafta - Uygulama
Taze balığın dondurarak muhafazasında akış şemasının oluşturulması ve KKN
14. Hafta - Teorik
GMP önlemlerinin belirlenmesi ve yazılı hale getirilmesi
14. Hafta - Uygulama
Ürünün transport ve sevkiyatı esnasında KKN
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140228
Okuma140114
Ara Sınav1527
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
2
3
3
3
2
4
2
OÇ-2
2
1
4
5
4
3
5
OÇ-3
1
5
4
5
4
5
2
OÇ-4
4
1
5
4
4
4
5
3
OÇ-5
5
1
3
3
3
2
3
5
OÇ-6
5
2
2
2
5
5
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026