Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Kimyası
Ders Kodu: VBH501
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Bu dersin amacı, gıdaların bileşimi (protein, yağ, karbonhidrat, mineraller, vitaminler) hakkında bilgi sahibi olmak, gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyonları öğrenmek, gıdaların kimyasal analizlerini yapabilme yeteneği kazandırmak

Özet İçerik

Gıdaların bileşimi (protein, yağ, karbonhidrat, mineraller, vitaminler). Gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyonlar ile gıdaların kimyasal analizleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Cemil ŞAHİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdalar hakkında genel bilgi sahibi olmak
2.Gıdaların bileşimini öğrenmek
3.Gıdaların bileşimindeki maddelerin oluşturduğu reaksiyonları öğrenmek
4.Kimya laboratuvarının çalışma prensiplerini öğrenmek
5.Kimya laboratuvarında bulunan cihaz ve malzemeleri öğrenmek
6.Gıdaların kimyasal analizlerini yapabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Altuğ, T. Gıda Katkı Maddeleri, İzmir, 2001.
2.M. DEMİRCİ, Gıda Kimyası, 2010
3.Fennema, O.R. FoodChemistry, Third Edition, RevisedandExpanded, MarcelDekker, Inc., New York, 1996
4.James, C.S. Analytical chemistry of foods. An Aspen Publication, Gaithersburg, Maryland, 1999.
5.Belitz, H.D., Grosch, W. FoodChemistry. Berlin, 1999.
6.Tayar, M, Çıbık, R. Gıda Kimyası, Bursa, 2011.
7.Bilişli A. Gıda Kimyası, 2009.
8.Saldamlı, İ. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi Yayınları – Ankara, 1998.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Suyun kimyasal ve fiziksel özellikleri, gıdalarda bulunan su
1. Hafta - Uygulama
Su analizleri için örnek alma ve suyun fiziksel analizleri
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratların sınıflandırılması ve özellikleri
2. Hafta - Uygulama
Suyun kimyasal analizleri
3. Hafta - Teorik
Karbonhidratların gıdalardaki fonksiyonları
3. Hafta - Uygulama
Gıdalarda su aktivitesi, kuru madde ve kül tayini
4. Hafta - Teorik
Proteinlerin sınıflandırılması ve özellikleri
4. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde protein analizi
5. Hafta - Teorik
Proteinlerin gıdalardaki fonksiyonları
5. Hafta - Uygulama
Süt ve süt ürünlerinde protein analizi
6. Hafta - Teorik
Enzimlerin sınıflandırılması, özellikleri ve gıdalardaki fonksiyonları
6. Hafta - Uygulama
Sütte enzim deneyleri
7. Hafta - Teorik
Yağların sınıflandırılması ve özellikleri
7. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde yağ analizi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
(Ara sınav). Konu tekrarı
9. Hafta - Teorik
Yağların gıdalardaki fonksiyonları
9. Hafta - Uygulama
Süt ve süt ürünlerinde yağ analizi
10. Hafta - Teorik
Vitaminler
10. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde enerji hesaplanması
11. Hafta - Teorik
Mineraller
11. Hafta - Uygulama
Süt ve süt ürünlerinde enerji hesaplanması
12. Hafta - Teorik
Doğal toksik maddeler ve kontaminantlar
12. Hafta - Uygulama
Gıdalarda pH ve asitlik tayini
13. Hafta - Teorik
Gıdalardaki doğal lezzet bileşenleri ve fenolik bileşikler
13. Hafta - Uygulama
Gıdalarda tuz tayini
14. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddeleri
14. Hafta - Uygulama
Sütte konservatif madde aranması, platform testleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev40936
Okuma140228
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)152
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
3
1
1
2
4
5
OÇ-2
5
1
3
1
1
2
4
5
OÇ-3
5
4
3
1
1
2
4
5
OÇ-4
5
1
1
1
1
1
4
OÇ-5
5
1
1
1
1
1
5
1
1
OÇ-6
5
2
1
1
1
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026