Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yumurta ve Bal Muayenesi
Ders Kodu: VBH538
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Yumurta ve balın laboratuar ortamında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan muayenesini öğrenmek

Özet İçerik

Yumurta çeşitleri ve özellikleri. Yumurtada fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik muayeneler (şekil, lekelenme, kabuk özellikleri, patojen mikroorganizmalar vb. yönünden); Bal çeşitleri ve özellikleri; Balda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik muayeneler (renk, kıvam, koku, polen, şeker, patojen mikroorganizmalar vb.yönünden).

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Öğrenme Çıktıları
1.Yumurtanın fiziksel muayenesini öğrenmek
2.Yumurtanın kimyasal muayenesini öğrenmek
3.Yumurtanın mikrobiyolojik muayenesini öğrenmek
4.Balın fiziksel muayenesini öğrenmek
5.Balın kimyasal muayenesini öğrenmek
6.Balın mikrobiyolojik muayenesini öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yumurta ve Bal, Ahmet YÜCEL, Bursa, 2000
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş
1. Hafta - Uygulama
Giriş - Gıda laboratuarlarında kullanılan alet ve malzemelerin tanıtımı
2. Hafta - Teorik
Yumurta ve çeşitleri
2. Hafta - Uygulama
Yumurtaların fiziksel muayenesi
3. Hafta - Teorik
Yumurtanın özellikleri, morfolojik yapısı
3. Hafta - Uygulama
Yumurtaların kimyasal muayenesi
4. Hafta - Teorik
Yumurta muhafazası ve ambalajlama
4. Hafta - Uygulama
Yumurtaların mikrobiyolojik muayenesinde kullanılacak besiyerlerinin hazırlanması ve malzemelerin sterilizasyonu
5. Hafta - Teorik
Pastörize yumurta
5. Hafta - Uygulama
Yumurtaların mikrobiyolojik muayenesi I
6. Hafta - Teorik
Yumurtalarla ilgili mevzuat
6. Hafta - Uygulama
Yumurtaların mikrobiyolojik muayenesi II
7. Hafta - Teorik
Yumurtalarla ilgili elde edilecek sonuçları yorumlama ve tüketilebilirliği belirleme
7. Hafta - Uygulama
Yumurtalarda tazelik bayatlık kontrolü
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Bal ve çeşitleri bal hakkında tanımlar
9. Hafta - Uygulama
Balın fiziksel muayenesi
10. Hafta - Teorik
Balın özellikleri ve beslenmedeki önemi
10. Hafta - Uygulama
Balın kimyasal muayenesi
11. Hafta - Teorik
Ballarda kalite parametreleri
11. Hafta - Uygulama
Balın duyusal muayenesi
12. Hafta - Teorik
Ballarda katkı maddeleri
12. Hafta - Uygulama
Balın mikrobiyolojik muayenesinde kullanılacak besiyerlerinin hazırlanması ve malzemelerin sterilizasyonu
13. Hafta - Teorik
Balla ilgili mevzuat
13. Hafta - Uygulama
Balın mikrobiyolojik muayenesinde kullanılacak besiyerlerinin hazırlanması ve malzemelerin sterilizasyonu
14. Hafta - Teorik
Bal tüketimine bağlı sağlık riskleri
14. Hafta - Uygulama
Balın mikrobiyolojik muayenesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev40520
Okuma140114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı121122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)128
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
2
2
2
5
5
5
OÇ-2
5
2
2
2
5
5
5
OÇ-3
5
2
2
2
5
5
5
OÇ-4
5
2
2
2
5
5
5
OÇ-5
5
2
2
2
5
5
5
OÇ-6
5
2
2
2
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026