Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Sektöründe HACCP ve Gıda Güvenliğine Genel Bakış
Ders Kodu: VBH541
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Ürün kalite güvenliği uygulamalarını ve kalite güvence sistemleri ile etkileşimlerini öğretmek

Özet İçerik

HACCP tanımı, prensipleri, uygulama alanları, avantajları. HACCP uygulamasının zorunlulukları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Kalite güvenliğini öğrenilir
2.Kalite güvence sistemlerini öğrenilir
3.Kalite güvence sistemlerinin kalite güvenliği ile etkileşimlerini öğrenilir
4.HACCP ve gerekliliğini öğrenilir
5.HACCP ana tanımları öğrenilir
6.HACCP’in nasıl uygulandığını öğrenilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri (Topal, Ş., 1996, İstanbul)
2.Gıda Endüstrisinde Risk Yönetim Sistemi: HACCP ve Uygulamaları (Topal, Ş., 2001, İstanbul)
3.Gıda Mikrobiyolojisi (Ünlütürk, A., Turantaş F., 1999, İzmir)
4.HACCP in Meat Industry (Ed. Martyn Brown, 2002)
5.Principles of Food Sanitation (N.G. Marriott, 1999)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği
1. Hafta - Uygulama
Uygulamalarda uygulanacak stratejinin öğrenciye tanıtımı, problem çözme ve örnekleme tabanlı uygulamaya geçişe yaklaşım nasıl olmalı?
2. Hafta - Teorik
Farklı işleme tekniklerinin geliştirilmesinde temel kuramlar
2. Hafta - Uygulama
Personel hijyeni, dezenfeksiyon, haşere mücadelesi
3. Hafta - Teorik
Gıdalarda kalite güvenliği, üretim ve ürün kontrolü
3. Hafta - Uygulama
HACCP uygulama stratejisi ve planı ile öğrencilere projelerin tanıtılması
4. Hafta - Teorik
HACCP ve gerekliliği
4. Hafta - Uygulama
Üretimden tüketime spesifik potansiyel tehlikelerin belirlenmesi
5. Hafta - Teorik
HACCP ana tanımlar, prensipleri, fazları
5. Hafta - Uygulama
Potansiyel tehlikelerin kontrolü ya da engellenmesi için risk analizi
6. Hafta - Teorik
HACCP uygulamasında takım oluşturulması, uygulamada planlama
6. Hafta - Uygulama
Kritik kontrol noktalarının belirlenmesi
7. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde risk yönetimi ve HACCP entegrasyonu
7. Hafta - Uygulama
Kontrol kriterleri ve tolerans/hedef limitlerinin belirlenmesi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
HACCP’ta olası tehlikelerin sınıflandırılması
9. Hafta - Uygulama
Sapmalarda alınacak düzeltici önlemlerin belirlenmesi
10. Hafta - Teorik
HACCP’ta örnek alma planı hazırlama
10. Hafta - Uygulama
Doğrulayıcı analizler ve işlemlerin belirlenmesi
11. Hafta - Teorik
HACCP nasıl uygulanır? Plan basamakları, tehlike analizleri
11. Hafta - Uygulama
Dökümantasyon
12. Hafta - Teorik
HACCP’ta kritik kontrol noktalarının belirlenmesi, kontrol ve izleme mekanizmasının oluşturulması
12. Hafta - Uygulama
Proje parçalarının grup elemanları tarafından birleştirilmesi, sunu hazırlanması
13. Hafta - Teorik
HACCP’ta düzeltici işlemlerin belirlenmesi, doğrulama ve denetim, denetim aşamaları, verilerin saklanması ve dökümantasyon
13. Hafta - Uygulama
Proje sunumu ve hazırlanması
14. Hafta - Teorik
Tüketici ve ürün güvenliği yönünden HACCP’ın yararları
14. Hafta - Uygulama
Temel risk yönetimi ve kalite güvence sistemlerini yönlendiren yapıların incelenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev40520
Okuma140114
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı121122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)128
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
4
2
2
1
5
OÇ-2
5
4
2
2
1
5
OÇ-3
5
4
2
2
1
5
OÇ-4
5
4
2
2
1
5
OÇ-5
5
4
2
2
1
5
OÇ-6
5
3
4
5
5
5
5
5
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026