Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et Hijyeni ve Muayenesi
Ders Kodu: VBH546
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri, kasaplık hayvan kesimi ve sistematik muayene, et muayenesi sırasında karşılaşılan bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler, yasal hükümler içerisinde verilecek kararlar gibi konuların öğretilmesi

Özet İçerik

Et muayenesinin tanımı, kapsamı, önemi ve özellikleri. Antemortem ve postmortem muayeneler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Mezbahaları oluşturan bölümlerin yapısal özelliklerini öğrenir
2.Kasaplık hayvanlarda sistematik muayeneyi öğrenir
3.Et muayenesi açısından önemli bakteriyel, viral, paraziter hastalıklar ve patolojik değişikliklerin teşhisini koyabilir
4.Yasal hükümler içerisinde hastalıklar ve patolojik değişikliklerde verilecek kararları öğrenir
5.Et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon programı uygulayabilir
6.Mezbahalar ve et muayenesi ile ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Et endüstrisi ( Yıldırım, Y., 1996, Ankara)
2.Et muayenesi (Tayar, M., 2001, Bursa
3.Kesim Hayvanı ve Et Muayenesi (İnal, T.,1995, İzmir)
4.Mezbaha Bilgisi (İnal, T., 1997, İzmir)
5.Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi (Arslan, A., 2002, Elazığ)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş, dersin amacı, kaynak kitapların ve ders işleme planının tanıtımı
1. Hafta - Uygulama
Mezbaha bilgisi, mezbahaları oluşturan bölümler
2. Hafta - Teorik
Mezbaha bilgisi, mezbahaları oluşturan bölümler
2. Hafta - Uygulama
Antemortem muayenenin yapılışı, kesim için aranacak belgelerin ve kesim hattı tanıtımı
3. Hafta - Teorik
Mezbahalar ve et muayenesi ile ilgili yasal düzenlemeler
3. Hafta - Uygulama
Sığırlarda baş ve gövde lenf yumrularının muayenesi
4. Hafta - Teorik
Büyükbaş kasaplık hayvanların kesimi ve sistematik et muayenesi
4. Hafta - Uygulama
Sığırlarda iç organlara ait lenf yumrularının muayenesi
5. Hafta - Teorik
Küçükbaş kasaplık hayvanların kesimi ve sistematik et muayenesi
5. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde baş ile gövde lenf yumrularının muayenesi
6. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen bakteriyel hastalıklar I
6. Hafta - Uygulama
Koyun ve keçilerde iç organların lenf yumrularının muayenesi
7. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen bakteriyel hastalıklar II
7. Hafta - Uygulama
Sığır karkaslarının parçalanması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen viral hastalıklar I
9. Hafta - Uygulama
Büyükbaş hayvanlarda et muayenesi
10. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen viral hastalıklar II
10. Hafta - Uygulama
Büyükbaş hayvanlarda et muayenesi
11. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen paraziter hastalıklar
11. Hafta - Uygulama
Küçükbaş hayvanlarda et muayenesi
12. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen patolojik değişiklikler
12. Hafta - Uygulama
Küçükbaş hayvanlarda et muayenesi
13. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanlarda görülen metabolik hastalıklar
13. Hafta - Uygulama
Bakteriyolojik muayene amacıyla laboratuara numune gönderme
14. Hafta - Teorik
Et işletmelerinde personel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon
14. Hafta - Uygulama
Karkasta kanatma derecelerinin belirlenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140228
Ödev30618
Okuma130113
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
4
2
5
OÇ-2
5
3
2
5
OÇ-3
5
4
2
4
2
5
OÇ-4
5
5
4
4
2
5
OÇ-5
5
5
4
4
5
OÇ-6
5
3
4
2
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026