
| Ders Kodu | : VBH564 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 1 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Geleneksel et ürünlerinin tanımlanması ve tarihçesinin bilinmesi, sucuk ve pastırmanın nasıl yapılacağının ve nasıl muhafaza edileceğinin öğrenilmesi, pastırmanın sınıflandırılmasının yapılabilmesi ve bununla beraber laboratuvar analizlerinin öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
Pastırma ve sucuk tanımı. Yapım teknolojileri ve özellikleri. Besleyici değerlikleri. Pastırma ve sucuk üretiminde hijyen.
| Prof. Dr. Filiz KÖK |
| 1. | Pastırma ve sucuğun tarihçesi ve kullanılacak etler hakkında bilgi sahibi olmak |
| 2. | Pastırma ve sucuk yapımını öğrenmek |
| 3. | Farklı sınıf pastırmaları bilmek |
| 4. | Pastırma ve sucuğun paketlenmesi ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olmak |
| 5. | Pastırma ve sucuk yapılan işletmelerde hijyenin sağlanması |
| 6. | Pastırma ve sucuğun laboratuar analizlerinin yapabilmek |
| 1. | Cenap TEKİNŞEN, Yusuf DOĞRUER. Her Yönüyle Pastırma. Konya, 2000. |
| 2. | Ali ARSLAN. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi. Elazığ, 2002. |
| 3. | YILDIRIM, Y. : Et Endüstrisi. Kozan Ofset Mat. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 1996 |
| 4. | GÖKALP, H.Y., KAYA, M. VE ZORBA, Ö.: Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayın No: 786, Ziraat Fakültesi Yayın No: 320, Ders Kitapları Serisi No:70, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Ofset Tesisi, 2002 |
| 5. | İNAL, T.: Besin Hijyeni Hayvansal Gıdaların Sağlık Kontrolü. İstanbul: Final Ofset., 1992 |
| 6. | ANAR, Ş., Et ve Et Ürünleri Teknolojisi |
| 7. | GÖKALP, H.Y., KAYA, M. VE ZORBA, Ö.: Et Ürünleri İşleme |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ödev | 4 | 0 | 2 | 8 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 0 | 10 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 15 | 0 | 15 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 5 | 3 | |||||||||||
OÇ-2 | 5 | 3 | |||||||||||
OÇ-3 | 5 | 3 | |||||||||||
OÇ-4 | 5 | 3 | 2 | 3 | |||||||||
OÇ-5 | 5 | 3 | 2 | 4 | |||||||||
OÇ-6 | 5 | 3 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | ||||||