Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mikrobiyolojisi Laboratuvar Esasları
Ders Kodu: VBH563
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Mikrobiyolojik ekim yöntemlerini, laboratuvarda karşılaşılabilecek sorunlar, koloni sayımı ve elde edilen verileri değerlendirmeyi öğretmek

Özet İçerik

Mikrobiyolojik ekim yöntemleri, bakteri ve koloni sayım metotları ve sayımların değerlendirilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Öğrenme Çıktıları
1.Mikrobiyolojik ekim yöntemleri hakkında gerekli teorik bilgiye sahip olmak
2.Mikrobiyolojik ekim uygulama becerisi edindirmek
3.EMS tekniğini öğretmek
4.Sayım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak
5.Elde edilen sayım verilerini değerlendirmeyi öğrenmek
6.Gelen bir gıda örneğinin mikrobiyolojik değerlendirmesini yapabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları
2.Gıdaların Mikrobiyolojik Analizleri
3.Ünlütürk, A, Turantaş, B. Gıdaların Mikrobiyolojik Analizi
4.Koneman's Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology
5.Bergey's manual of systematic bacteriology
6.Collins and Lyne's Microbiological Methods 8th Edition
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Genel Kurallar, Gıda Mikrobiyoloji Laboratuvarına Giriş & Mikrobiyolojik ekim öncesi hazırlık, sterlizasyon, mikrobiyolojik numune alma yöntemleri
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Dilüsyon Hazırlama, Kültürel Sayım Yöntemleri & Besiyeri hazırlama, besiyeri dökme
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Kontaminasyon Kaynakları (Hava Örnekleme, Swab Alma) ve Gıdalardan Mikrobiyolojik Numune Alma & Ön zenginleştirme uygulamaları, gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında dilüsyon hazırlama
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Bakterilerde Üremenin Ölçülmesi (Direkt Ve İndirekt Metotlar), Koloni sayımı (Dökme, Yayma, Damlatma ve Petri film) & Damla, yayma ve dökme plak metotları ile ekim çalışmaları
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Farklı Gıdalarda Olası Mikroorganizmaların Aranması Psikrofil, Termofil, Anaerobik Mezofil Bakteri Sayısı Belirleme & Mikrobiyolojik üremenin direkt ve indirekt ölçümü, Koloni sayımı
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Koliform Analizi (EMS, Çift Katlı Ekim ve Membran Filtrasyon Tekniği) & EMS yöntemi ile ekim
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Biyokimyasal Analizler - Katalaz Testi, İmvic Testleri, Karbonhidrat Fermentasyonu, Tsi Besiyeri Testi, Oksidaz Testi & Gıdalarda genel canlı, psikrofil mikroorganizma ve maya küf belirleme
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Arasınav)
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Antimikrobiyal Etki Belirleme, Diffüzyon ve Dilisyon Testleri & Gıdalarda koliform bakteri ve E. coli tayini
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Bakteriyel Kültür Metodu, Bakteriyel Kültür Hazırlama, Elde Edilen Sayım Verilerinin Değerlendirilmesi & Gıdalarda stafilokok ve mikrokokların belirlenmesi
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Kültür Koruma Yöntemleri & Mikroorganizmaların mikroskobik muayenesi ve gram boyama
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Mikrobiyolojide kullanılan boyalar ve boyama metotları & Bazı özel boyama teknikleri (spor boyama, flagella boyama)
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Basit boyama teknikleri & Gıdalarda bazı patojen bakterilerin belirlenmesi (Salmonella, L. monocytogenes, S. aureus)
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Bileşik boyama teknikleri & Kültür hazırlama ve saflaştırma & MIK Mikrodilüsyon Ve Makrodilüsyon Hazırlanması ve Ekimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders101414
Uygulamalı Ders201428
Ara Sınav111112
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
OÇ-3
5
3
5
5
OÇ-4
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
OÇ-6
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026