Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et Bilimi
Ders Kodu: VBH522
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Etin besleyici değeri, et türlerinin ayrımı, rigor motris ve kasın ete dönüşüm mekanizması, etin kaliteye göre sınıflandırılması ve etin muhafaza metotları hakkında öğrencilere bilgi kazandırmak

Özet İçerik

Etin tanımı ve bileşimi, kesimden sonra kasta meydana gelen değişiklikler, etin kalite nitelikleri ve etlerin muhafaza metotları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY
Öğrenme Çıktıları
1.Etin bileşimi ve beslenme fizyolojisindeki önemini öğrenmek
2.Etin histolojik yapısı ve etin kasa dönüşüm mekanizmasını öğrenmek
3.Et türlerinin ayrımını öğrenmek
4.Etlerin kalitelerine göre sınıflandırılmasını öğrenmek
5.Etlerin soğukta ve dondurarak muhafazasını öğrenmek
6.Postmortem değişikliklerin et kalitesi üzerine etkisini öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.YILDIRIM, Y. Et Endüstrisi. Kozan Ofset Mat. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Ankara, 1996
2.GÖKALP, H.Y., KAYA, M. Ve ZORBA, Ö. Et Ürünleri İşletme Mühendisliği, Erzurum: Atatürk Üniversitesi Yayın No:786
3.Arslan, A. Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi
4.Türker, S. Hayvansal Gıdalarda Kalite Kontrolü
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Etin tanımı, etin beslenme açısından önemi, dünyada ve ülkemizde et üretimi ve tüketimi hakkında genel bilgiler
1. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde fiziksel muayene
2. Hafta - Teorik
Etin bileşimi, kasaplık hayvan etlerinin sınıflandırılması
2. Hafta - Uygulama
Ette kanatma derecelerinin ölçümü
3. Hafta - Teorik
Kas dokusunun histolojik yapısı, etin yapısı ve kimyasal kompozisyonu
3. Hafta - Uygulama
ELISA ile et türü ayrımı
4. Hafta - Teorik
Et türlerinin ayrımı
4. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde aw değerlerinin belirlenmesi ve önemi
5. Hafta - Teorik
Kasaplık hayvanların kesiminden sonra kasta meydana gelen değişimler (Kasın ete dönüşüm mekanizması ve postmortem değişimler)
5. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde pH ve asitlik tayini
6. Hafta - Teorik
Rigor mortis ve rigor mortis çeşitleri, etlerin olgunlaşması
6. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde kuru madde ve kül tayini
7. Hafta - Teorik
Postmortem değişimlere etki eden faktörler
7. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde protein analizi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
(Ara sınav). Konu tekrarı
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Postmortem değişimlerin et kalitesi üzerine etkileri & Et ve et ürünlerinde yağ tayini
10. Hafta - Teorik
Etlerin yapay olarak olgunlaştırılması
10. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde tuz tayini
11. Hafta - Teorik
Etin kalite özellikleri, karkasların kalitelerine göre sınıflandırılması
11. Hafta - Uygulama
Değerli et kısımlarının tanımlanması
12. Hafta - Teorik
Karkas kalitesi üzerine etki eden faktörler (yetiştiricilik, postmortem değişimler, genetik vb)
12. Hafta - Uygulama
Et ve et ürünlerinde kokuşma testleri
13. Hafta - Teorik
Et hijyeni, et mikrobiyolojisi ve bozulma nedenleri ve patojen tehlikeler
13. Hafta - Uygulama
Ette duyusal değişimlerin ölçülmesi
14. Hafta - Teorik
Etlerin muhafazası ve muhafaza metotları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Okuma140228
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı122224
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
OÇ-6
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026