
| Ders Kodu | : VBH529 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 1 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 1 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkilerinin saptanması; etki mekanizmaları; tehlikelerin kontrol altına alınabileceği yöntemlerin ve güvenlik limitleri konularında öğrencilere bilgi kazandırmaktır.
Toksik gıda bileşenlerinin sınıflandırılması, gıda katkı maddeleri, toksikolojisi ve sağlık riskleri, , gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği, gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ve ulusal ve uluslararası düzenlemeler
| Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK |
| 1. | Toksik gıdalar ve gıdalarda toksik bileşikler hakkında bilgi sahibi olmak |
| 2. | Gıda kaynaklı mikrobiyel ve paraziter toksik maddeleri öğrenme, halk sağlığı için tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olma ve korunma tedbirleri hakkında bilgi edindirme |
| 3. | Veteriner ilaçları, pestisitler, çevre kirliğinin gıdalarda bulunuşu ve halk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olma |
| 4. | Gıdaların işlenmesi, ambalajlanması esnasında bulaşan toksik maddeler hakkında bilgi sahibi olma ve korunma tedbirlerini öğrenmek ve değerlendirmek |
| 5. | Yeni geliştirilen gıdalardan meydana gelebilecek toksik tehlikeler üzerinde yorum yapabilme ve korunma tedbirlerini uygulayabilme |
| 6. | Toksik değerlendirmelerde ulusal ve uluslar arası tedbirler hakkında bilgi sahibi olup değerlendirme yapabilmek |
| 1. | Concon, J. M. 1988. Food Toxicology. |
| 2. | Marcel Dekker, NY. Moffat, C.M. and K. Whittle. 1999. Environmental Food Contaminants in Food. |
| 3. | RC Press, Boca Raton, FL.Shibamoto, T. and L.F. Bjeldanes. 1993. Introduction to Food Toxicology. Academic Press, Hartcourt Brace & Com. San Diego |
| 4. | Steinhart, C.E., Doyle, M.E. and B.A. Cochrane. 1995. International Food Safety Handbook |
| 5. | Marcel Dekker, NY. Vries, de J. 1997. Food Safety and Toxicity. CRC Press, Boca Raton |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Okuma | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 13 | 1 | 14 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 18 | 1 | 19 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 75 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
OÇ-2 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
OÇ-3 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
OÇ-4 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
OÇ-5 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||
OÇ-6 | 5 | 5 | 4 | ||||||||||