Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Toksikolojisi
Ders Kodu: VBH529
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıdalardaki toksik bileşiklerin yapıları, oluşumları, kaynakları; sağlık üzerine olumsuz etkilerinin saptanması; etki mekanizmaları; tehlikelerin kontrol altına alınabileceği yöntemlerin ve güvenlik limitleri konularında öğrencilere bilgi kazandırmaktır.

Özet İçerik

Toksik gıda bileşenlerinin sınıflandırılması, gıda katkı maddeleri, toksikolojisi ve sağlık riskleri, , gıda ambalaj materyallerinin güvenilirliği, gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmeleri ve ulusal ve uluslararası düzenlemeler

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Öğrenme Çıktıları
1.Toksik gıdalar ve gıdalarda toksik bileşikler hakkında bilgi sahibi olmak
2.Gıda kaynaklı mikrobiyel ve paraziter toksik maddeleri öğrenme, halk sağlığı için tehlikeleri hakkında bilgi sahibi olma ve korunma tedbirleri hakkında bilgi edindirme
3.Veteriner ilaçları, pestisitler, çevre kirliğinin gıdalarda bulunuşu ve halk sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olma
4.Gıdaların işlenmesi, ambalajlanması esnasında bulaşan toksik maddeler hakkında bilgi sahibi olma ve korunma tedbirlerini öğrenmek ve değerlendirmek
5.Yeni geliştirilen gıdalardan meydana gelebilecek toksik tehlikeler üzerinde yorum yapabilme ve korunma tedbirlerini uygulayabilme
6.Toksik değerlendirmelerde ulusal ve uluslar arası tedbirler hakkında bilgi sahibi olup değerlendirme yapabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Concon, J. M. 1988. Food Toxicology.
2.Marcel Dekker, NY. Moffat, C.M. and K. Whittle. 1999. Environmental Food Contaminants in Food.
3.RC Press, Boca Raton, FL.Shibamoto, T. and L.F. Bjeldanes. 1993. Introduction to Food Toxicology. Academic Press, Hartcourt Brace & Com. San Diego
4.Steinhart, C.E., Doyle, M.E. and B.A. Cochrane. 1995. International Food Safety Handbook
5.Marcel Dekker, NY. Vries, de J. 1997. Food Safety and Toxicity. CRC Press, Boca Raton
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toksikoloji nedir, toksik gıda bileşenlerinin tanımı ve sınıflandırılması
2. Hafta - Teorik
Gıda toksikolojisinin tarihçesi, Gıdalarla bulaşan toksik maddelerin insan sağlığı üzerine etkileri
3. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı mikrobiyel hastalıklar ve toksinler (bakteriyel ve paraziter toksinler)
4. Hafta - Teorik
Gıda duyarlılıkları (allerjenler intolerans)
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda mikotoksinler ve sağlık riskleri, gıdalarda doğal olarak bulunan toksik bileşikler
6. Hafta - Teorik
Gıdalara bulaşan pestisit ve veteriner ilaç kalıntıları
7. Hafta - Teorik
Gıda katkı maddelerinin sağlık riskleri ve toksikolojisi
8. Hafta - Teorik
(Arasınav). Konu tekrarı
9. Hafta - Teorik
Gıdalarda ağır metal kirlenmeleri
10. Hafta - Teorik
Diğer çevresel kontaminatlar (Dioksin, melamin, karamel ve 4-metilimidazol, akrolein vb.)
11. Hafta - Teorik
Toksik maddelerin ve terapotik ajanların bağırsak biyotası üzerine etkileri
12. Hafta - Teorik
Gıdaların işlenmesi sırasında oluşan toksik maddeler (PAH, akrilamid, furanlar, trans yağ asitleri vb.)
13. Hafta - Teorik
Gıda ambalaj materyallerinden kaynaklı sağlık riskleri ve ambalaj materyali güvenilirliği
14. Hafta - Teorik
Yeni geliştirilen (fonksiyonel) gıdaların ve gıdalarda genetik modifikasyon uygulamalarının toksikolojik açıdan değerlendirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Okuma140228
Ara Sınav113114
Dönem Sonu Sınavı118119
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
4
OÇ-2
5
5
4
OÇ-3
5
5
4
OÇ-4
5
5
4
OÇ-5
5
5
4
OÇ-6
5
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026