Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Sektöründe Biyoteknoloji
Ders Kodu: VBH542
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Biyoteknolojinin tarihçesi, biyoteknolojinin uygulama alanları, gen transfer tekniği ve genetiği değiştirilmiş gıdaların sağlıkla ilişkisi, faydaları ve riskleri hakkında bilgi sahibi olmak

Özet İçerik

Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, uygulama alanları, genetiği değiştirilmiş organizmaların analizinde kullanılan yöntemler, Genetiği değiştirilmiş gıdaların potansiyel riskleri, faydaları ve sağlık tehlikelerinin değerlendirilmesi, saptanması ve yasal düzenlemeler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Biyoteknojinin tanımı ve tarihçesini bilmek
2.Biyoteknolojinin uygulama alanları hakkında bilgi sahibi olmak
3.Gen transfer tekniği hakkında bilgi sahibi olmak
4.Genetiği değiştirilmiş organizmaların tespitinde kullanılan yöntemleri öğrenmek
5.Genetiği değiştirilmiş gıdaların faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olma
6.GDO’ların sağlık risklerini değerlendirebilme bilgisini kazandırma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Aran N, Gıda Biyoteknolojisi, 2010, Ankara
2.Lee BH, Fundamentals of Food Biotechnology, 2015, UK
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, biyoteknolojinin uygulama alanları
2. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanımı
3. Hafta - Teorik
Biyokimya ve moleküler biyoloji (Nükleik asitler, karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve enzimler)
4. Hafta - Teorik
Moleküler biyolojik yöntemler
5. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Enzimlerin gıda endüstisinde uygulama alanları
7. Hafta - Teorik
Fermente et ürünleri
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar ve peynir
10. Hafta - Teorik
Gıda endüstrinde atık yönetimi ve yan ürünlerin değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar ve yapılandırılmış yağlar
12. Hafta - Teorik
Bitki ve Aroma biyoteknolojisi
13. Hafta - Teorik
Genetik modifiye gıdalar
14. Hafta - Teorik
Gıda biyoprezervasyonu (bakteriyosinler, koruyucu kültürler, güncel çalışmalar)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma140228
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı125227
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
OÇ-2
5
OÇ-3
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
OÇ-6
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026