Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Hijyeni ve Gıda Muhafazası
Ders Kodu: VBH506
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Gıda ile hijyen tanımı ve ilişkisinin belirlenmesi, Gıda üretimi ve aşamalarının belirlenmesi, Gıda hijyenin ve temel prensiplerinin ortaya konulması, gıdalarda bozulma nedenlerini ve gıdaların sağlıklı bir şekilde daha uzun süre dayanmasını sağlayacak metotları ayrıntılı bir şekilde öğrenmek

Özet İçerik

Gıdaların mikrobiyolojik florası, Gıdalardan kaynaklanan riskler, Gıdaların muhafazası ve gıda bozulmaları. Gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler ve gıda muhafazasında kullanılan metotlara ayrıntılı bakış.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların mikrobiyel ekolojilerinin öğrenilmesi
2.Gıda intoksikasyonuna neden olan bakteriyel etkenler ve bunların karakterleri
3.Hijyen ve sanitasyonun öneminin belirlenmesi
4.Gıdaların muhafazasında yararlanılan temel ilkeleri öğrenmek
5.Gıdaların konvansiyonel metotlarla muhafazasını öğrenmek
6.Gıdaların çeşidine göre uygulanabilecek uygun muhafaza metotlarını öğrenmek
7.Gıdaların muhafazasında paketlemenin önemini ve gıdaya özgü paketleme metotlarını öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Erol İ., Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. 2007.
2.Ünlütürk, A., Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi
3.İnal, T. Besin Hijyeni
4.Tunail N., Mikrobiyoloji, 2009.
5.Erkmen O., Gıda Mikrobiyolojisi (2. Baskı), 2010.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda hijyeni tanımı, önemi, sınıflandırılması, tarihçesi
2. Hafta - Teorik
Gıda hijyeninde fiziksel ve kimyasal tehlikeler (gıdalarda bulunan ve işlenmesi sırasında ve sonrasında oluşan toksik maddeler)
3. Hafta - Teorik
Gıda hijyeninde kimyasal tehlikeler II (pestisit, antibiyotik kalıntıları, ağır metal bulaşmaları, dioksin vb. kirlenmeler)
4. Hafta - Teorik
Hayvansal gıdalardan kaynaklı sağlık riskleri, mikrobiyel tehlikeler (bakteriyel toksinler)
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda enfeksiyon yapan bakteriyel etkenler
6. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı viral ve paraziter enfeksiyonlar
7. Hafta - Teorik
Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon
8. Hafta - Teorik
(Arasınav). Konu tekrarı
9. Hafta - Teorik
Gıda muhafazasına genel bakış ve gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, gıdalarda bozulma nedenleri ve bozulmaya etki eden faktörler
10. Hafta - Teorik
Gıdaların ısı ile muhafazası (sıcaklık, soğutma, dondurma)
11. Hafta - Teorik
Konserve teknolojisi ve gıdaların kimyasal koruyucular ile muhafazası
12. Hafta - Teorik
Kurutma, salamura ve fermentasyon metodu ile muhafaza
13. Hafta - Teorik
Gıdalarda ışınlama, tütsüleme, yüksek basınç uygulamaları
14. Hafta - Teorik
Farklı paketleme metotları ile gıdaların muhafazası (Kontrollü, modifiye..)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Ödev102350
Okuma140228
Ara Sınav124125
Dönem Sonu Sınavı129130
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)175
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
2
OÇ-2
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-5
4
5
5
3
4
5
4
3
4
OÇ-6
4
5
5
4
4
4
4
4
4
OÇ-7
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026