Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi
Ders Kodu: VBH553
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Kanatlı eti üretim aşamalarının belirlenmesi, kanatlı etinin besleyici değerliliğinin belirtilmesi, kanatlı etinden kaynaklanan gıda risklerinin belirtilmesi amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Kanatlı eti üretim aşamaları, kanatlı muayenesi ve kalite kontrolü, Kanatlı kaynaklı gıda infeksiyon ve intoksikasyonları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Kanatlı etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
2.Kanatlı kesim hattının belirlenmesi ve bu hattaki kritik kontrol noktaları
3.Kanatlı etlerinden kaynaklanan gıda infeksiyon ve intoksikasyonlarının belirlenmesi
4.Kanatlı et ürünleri teknolojisi, etlerin muhafazası
5.Kanatlı kesimhanesinde ve burada çalışan personelde hijyen ve sanitasyon
6.Kanatlı etleri üzerine laboratuar analizlerinin yapabilmek, kanatlı etleri ile kesimhanesinin taşıması gereken teknik şartnamesini bilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Arslan A., Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi, 2002.
2.Kanatlı Ar-Ge Yayınları no:3., Kanatlı Etleri ve Gıda Güvenliği 2001
3.Türker., Hayvansal gıdalarda kalite kontrolü, 1997.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kanatlı etinin bileşimi ve besin değerleri
1. Hafta - Uygulama
Giriş
2. Hafta - Teorik
Kanatlı kesimhanesi, et parçalama yeri, soğuk depo ve üretim yerlerinin hijyenik koşulların belirlenmesi
2. Hafta - Uygulama
Kanatlı analizlerinin yapılacağı laboratuarların ve analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması
3. Hafta - Teorik
Kanatlı kesim hattına HACCP ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanması
3. Hafta - Uygulama
Kanatlı etinde protein tayini
4. Hafta - Teorik
Kesimi yasak ve ihbari mecburi hastalıklar
4. Hafta - Uygulama
Kanatlı etinde yağ tayini
5. Hafta - Teorik
Etlerin soğutulması ve soğukta muhafaza metotları
5. Hafta - Uygulama
Kanatlı etinde rutubet, kül pH tayini
6. Hafta - Teorik
Etlerin dondurulması ve donmuş muhafaza metotları
6. Hafta - Uygulama
Kanatlı etlerinde mikrobiyolojik analizler için hazırlık: sterilizasyon ve besi yeri hazırlanması
7. Hafta - Teorik
Genel hijyenik önlemler ile dekontaminasyon yöntemlerinin belirlenmesi
7. Hafta - Uygulama
Kanatlı etlerinde Salmonella aranması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Tavuk gövde etlerinin gruplandırılması ve gövde etlerinin parçalanması
9. Hafta - Uygulama
Kanatlı etlerinde Campylobacter aranması
10. Hafta - Teorik
Kanatlı etinin kalitesi ve kalitesini etkileyen faktörler
10. Hafta - Uygulama
Kanatlı etinde fiziksel muayane yöntemleri
11. Hafta - Teorik
Et muayenesi bakımından önemli olan kanatlı hastalıkları
11. Hafta - Uygulama
Kanatlı etlerinde Staphylococcus aureus aranması
12. Hafta - Teorik
Kanatlı işletmelerinde temizlik ve sanitasyon
12. Hafta - Uygulama
Kanatlı etlerinde toplam aerop mezofil canlı ile maya-küf aranması
13. Hafta - Teorik
Kanatlı sektöründe personel hijyeni
13. Hafta - Uygulama
Kanatlı işletmelerin soğuk hava depolarından, parçalama ünitelerinden hijyen kontrolü.
14. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri
14. Hafta - Uygulama
Kanatlı işletmelerinde çalışan personelin hijyen kontrolü
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav111112
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
1
1
1
2
2
1
3
1
1
1
1
OÇ-2
1
1
5
4
1
1
1
1
4
1
1
1
OÇ-3
1
1
2
5
1
1
3
1
5
1
1
4
OÇ-4
1
4
1
5
5
4
5
1
1
1
3
OÇ-5
1
4
3
1
1
1
5
1
3
5
5
5
OÇ-6
1
5
1
1
4
4
2
1
2
3
3
1
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026