Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Ürünü Teknolojileri
Ders Kodu: VBH568
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Süt tozu, tereyağ, dondurma üretim teknolojilerini öğretmek

Özet İçerik

Süt tozu teknolojisi, tereyağı üretimi ve dondurma üretim teknolojileri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Pelin KOÇAK KIZANLIK
Öğrenme Çıktıları
1.Süt ürünleri teknolojileri hakkında bilgi sahibi olmak
2.Süt ürünlerine uygulanan kimyasal testleri öğrenmek
3.Süt ürünlerine uygulanan mikrobiyolojik analizleri öğrenmek
4.Tereyağ ve dondurma üretiminde pratik edinmek
5.Dondurmanın tarihçesi ve kullanılacak sütlerin taşıması gereken özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak
6.Tereyağında rastlanılan kusurlar ve bunların önüne geçilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tekinşen C., Tekinşen K., Dondurma, 2007
2.Akın N., Dondurma Bilimi ve Teknolojisi, 2009.
3.İnal, T. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi
4.Üçüncü, M. Süt bilimi, 2013.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Tereyağının sınıflandırılması ve bileşimi & Tereyağı analizlerinin yapılacağı laboratuarların ve analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Ham madde ve tereyağı üretim basamakları & Tereyağı yapımı (kahvaltılık)
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Tereyağı üretiminde kullanılan starter kültürler ve Tereyağının olgunlaştırılması & Tereyağıyapımı (yemeklik)
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Tereyağında sık rastlanılan kusurlar; Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kusurlar & Tereyağının kimyasal analizleri için gerekli kimyasal malzemelerinin hazırlanması ve Tereyağında kül, rutubet ve pH tayini.
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Tereyağı için mikrobiyolojik ve kimyasal kriterler tebliği & Mikrobiyolojik analizlerde kullanılacak malzemelerin sterilizasyonu ve besi yerlerinin hazırlanması
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Dondurmanın tarihsel gelişimi, Dondurmanın sınıflandırılması & Dondurma analizlerinin yapılacağı laboratuarların ve analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Dondurma yapımında kullanılacak sütün özellikleri ve Dondurma yapım aşamaları & Dondurma yapımı (Sade)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Arasınav)
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Dondurmada sık rastlanılan kusurlar & Dondurma için mikrobiyolojik ve kimyasal analizler
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt tozu teknolojisine giriş & Süt tozu analizlerinin yapılacağı laboratuarların ve analizlerde kullanılacak alet ve cihazların tanıtılması
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt tozu üretim basamakları; Püskürtme ve silindir süt tozu teknolojisi & Süt tozunun kimyasal analizleri için gerekli kimyasal malzemelerinin hazırlanması ve süt tozunda kül ve rutubet tayini.
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt tozunda sık rastlanılan kusurlar ile süt tozu için mikrobiyolojik ve kimyasal kriterler tebliği & Mikrobiyolojik analizlerde kullanılacak besiyerlerinin hazırlanması ve süt tozunda toplam mezofil aerobik ve anaerobik canlı aranması
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt ürünlerinde Aflatoksin ve aflatoksin ile halk sağlığı ilişkisi & Süt ürünlerinde Aflatoksin M1 aranması
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Süt ve süt ürünlerinde aflatoksin M1 için kriterler tebliği ile ülkemiz ve dünya genelinde süt ürünlerinde bulunma durumları & Bebek mamalarında aflatoksin M1 aranması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav116117
Dönem Sonu Sınavı126127
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
5
5
4
4
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
4
5
4
4
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
4
5
4
4
OÇ-4
5
5
4
5
5
5
4
3
3
5
OÇ-5
5
5
3
4
OÇ-6
5
5
5
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026