Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Besinlerdeki İşleme Yöntemlerinin Besin Maddeleri ile İlişkisi
Ders Kodu: BDY502
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Besinlere uygulanan farklı işleme yöntemlerinin besinin yapısında oluşturduğu değişikleri incelemek ve bu değişikliklerin sağlığa etkilerini değerlendirilmek.

Özet İçerik

Farklı besin gruplarına sıklıkla uygulanan işleme yöntemleri ile işleme sürecinde besinin yapısında oluşan değişikliklerin besinin besin değerine ve insan sağlığı üzerine etkileri incelenecektir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ayşe Demet KARAMAN
Öğrenme Çıktıları
1.Besinlere sıklıkla uygulanan işleme yöntemleri sonucunda besinin yapısında oluşan değişiklikleri bilir.
2.Uygulanan işleme yönteminin, besinin besin değerine etkisini değerlendirir.
3.Uygulanan işleme yöntemi ile oluşan değişikliklerin insan sağlığı üzerine etkilerini tartışır.
4.İşleme yöntemi sonucunda oluşan değişikliklerin sağlığa etkilerini değerlendirir.
5.Farklı besin gruplarına uygulanan üretim teknolojilerini öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Murano P.S. Understanding Food Science and Technology. Wadsworth, Cengage Learning, Belmont USA, 2003.
2.Campbell-Platt G. Food Science and Technology. Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2009.
3.James G. B. Food Processing Handbook.John Wiley&Sons,Canada, Ltd, 2006.
4.Smith J.S.,Hui Y.H.Food Processing and Applications, Blackwell PublishingLtd, Iowa, USA, 2004.
5.Kai Knoerzer, Pablo Juliano, Peter Roupas, Cornelis Versteeg (ed.) InnovativeFoodProcessing Technologies, Wiley-Blackwell, USA, 2011
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin içeriğinin tanıtılması ve proje konularının oluşturulması
2. Hafta - Teorik
Besin işleme endüstrisi: Önemi ve tarihsel gelişimi
3. Hafta - Teorik
Temel besin işleme teknikleri – I: Isıl işlemler, dondurma, radyasyon, biyoteknoloji vd.
4. Hafta - Teorik
Temel besin işleme teknikleri – II: Evaporasyon, dehidrasyon, yüksek basınç işlemi, konserve vd.
5. Hafta - Teorik
Süt ve süt ürünlerine uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
6. Hafta - Teorik
Et ve et ürünlerine uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
7. Hafta - Teorik
Meyve-sebze ve ürünlerine uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
8. Hafta - Teorik
Meyve-sebze ve ürünlerine uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri II (ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Tahıl ve tahıl ürünlerine uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
10. Hafta - Teorik
Yağlara uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
11. Hafta - Teorik
Şekerlere uygulanan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
12. Hafta - Teorik
Fermente besin üretim yöntemleri ve insan sağlığına etkileri
13. Hafta - Teorik
Diğer işlenmiş besinlerin üretiminde kullanılan yöntemler ve insan sağlığına etkileri
14. Hafta - Teorik
Besin endüstrisinde kullanılan ambalajlama, paketleme yöntemleri ve insan sağlığına etkileri – I
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%15
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
Ödev5%15
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Bireysel Çalışma115419
Ara Sınav120222
Dönem Sonu Sınavı140242
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)125
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
2
3
3
3
2
OÇ-2
3
3
4
3
3
OÇ-3
2
3
3
4
4
OÇ-4
3
2
4
3
3
OÇ-5
3
3
4
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026