
| Ders Kodu | : ZZO612 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Doktora |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Apiterapi, arı ve arı ürünleri kullanarak bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılması biçimidir. Kapsamlı bilimsel araştırma indeksi Scopus’ta (Elsevier) anahtar kelime ile yapılan taramalarda bal için 19.795, arı poleni için 4257, arı sütü için 1031 ve propolis için 4152 bilimsel makale kayıtlıdır. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, son dönemlerde insan ve hayvan sağlığında, gıda ve kozmetik sanayi alanında arı ürünlerinin kullanımı artmaya başlamış ve bu anlamda bu ürünlerin içerik, etkileri ve farklı alanlarda kullanımı üzerine bilimsel çalışmalar giderek artmıştır. Bu derste özellikle apiterapide kullanılan her bir arı ürünün içerik, biyolojik aktiviteleri yönünden incelenmesi hayvancılık alanında gerek yapılan bilimsel çalışma sonuçları gerekse kullanım alanları hakkında öğrencileri bilgilendirmek, yeni bir istihdam alanında yönlendirmek amaçlanmıştır. Ayrıca Erasmus+ Programı Yükseköğretim Alanı Stratejik Ortaklıklar kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenen 2017-1-TR01-KA203-045990 nolu, Be(e) therapy “Therapeutic Effects of Apitherapy in Higher Education" adlı proje kapsamında yükseköğretimde Avrupa genelinde bir ders müfradatı oluşturulması ve yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bu konuda bilgilendirilmesi, yönlendirilmesi de amaçlanmıştır.
Apiterapinin tanımı, tarihçesi, insan ve hayvan sağlığı açısından önemi, apiterapide kullanılan arı ürünlerinin her birinin içeriği, biyolojik aktivitesi, hayvan yetiştirme, hayvan sağlığı, besleme ve hayvansal ürünleri üzerine etkisi, konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışmalar, ürünler, mevcut sorunlar, bu konu ile ilgili geleceğe yönelik öngörüler hakkında bilgiler verilecektir.