Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Hijyeni ve Kontrolü
Ders Kodu: VBH604
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Gıda ile hijyen arasındaki ilişkisinin belirlenmesi, gıda mikrobiyolojisi, gıda zehirlenmeleri, gıda üretim aşamalarında kontaminasyon noktaları belirlenmesi , gıda hijyenin ve temel prensiplerinin ortaya konulması hakkında yeterli bilgi sahibi olmak.

Özet İçerik

Gıda patojenleri, gıda kontaminasyonları, gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili faktörler, besin zehirlenmeleri, et, süt, kanatlı eti, yumurta, su ve su ürünlerinin kontaminasyon kaynakları, gıdalardan kaynaklanan halk sağlığı riskleri, gıdaların muhafazası ve gıda bozulmaları, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Filiz KÖK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda ile hijyen arasındaki ilişkinin bilinmesi
2.Gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili faktörler ile gıda zehirlenmeleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
3.Gıda kaynaklı infeksiyonların patogenezi hakkında detaylı bilgi edinilmesi.
4.Gıda kaynaklı mikotoksinler ve viral hastalıklar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
5.Gıda işletmelerinde uygulanması gereken hijyen ve sanitasyon şartlarının öğrenilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Erol İ., Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. 2007.
2.Tunail N., Mikrobiyoloji, 2009.
3.Erkmen O., Gıda Mikrobiyolojisi (2. Baskı), 2010.
4.Doyle M., Beuchet RL., Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers, 2012. rs
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıdalarda mikrobiyal gelişme üzerine etkili olan iç ve dış faktörler (Gıdanın yapısı ve bileşimi, su aktivitesi, pH değeri, redox potansiyeli, sıcaklık, atmosferin etkileri)
2. Hafta - Teorik
Gıdaların dayanıklılığını ve güvenirliliğini etkilen teknolojik uygulamalar (yüksek ısı-düşük ısı uygulamaları, kurutma ve yoğunlaştırma, tuz-şeker ilavesi, yüksek basınç uygulamaları)
3. Hafta - Teorik
Gıdaların dayanıklılığını ve güvenirliliğini etkilen teknolojik uygulamalar (dumanlama paketleme ve ışınlama)
4. Hafta - Teorik
Gıda mikrobiyolojisine giriş, gıdalarda bozulma yapan Gram (+) ve Gram (-) bakteriler
5. Hafta - Teorik
Salmonella ve Shigella’dan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
6. Hafta - Teorik
Esherichia coli'den ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
7. Hafta - Teorik
Campylobacter ve Esherichia coli’den ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus’tan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
10. Hafta - Teorik
Clostridium perfiringes ve Clostridium botilinum’dan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
11. Hafta - Teorik
Vibrio cholera, V. vulnificus, V. parahaemolyticus, Plesiomonas shigelloides, Aeromonas hydrophila, Yersinia enterocolitica’dan ileri gelen gıda infeksiyon ve intoksikasyonları
12. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı mikotoksijenik funguslar ve gıda kaynaklı viruslar
13. Hafta - Teorik
Su ve su ürünleri hijyeni ile kabuklu deniz hayvanlarından ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonlar
14. Hafta - Teorik
Bal, yumurta ve yumurta ürünleri hijyeni
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders143270
Ödev123148
Okuma100110
Ara Sınav120121
Dönem Sonu Sınavı125126
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)175
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
4
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
4
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
4
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
4
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
4
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026