Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu: VBH606
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Sütün bileşimi ve besleyici değerini öğrenmek, sütün oluşumu, sütün bileşenleri, sütten insanlara geçebilen enfeksiyonlar ve halk sağlığını koruma tedbirleri, sütün sağlıklı eldesi ve muhafazası ve sütün, işleme yerlerine ulaşımı sırasında dikkat edilecek hususlar hakkında ayrıntılı bilgi edindirmek

Özet İçerik

Süt tanımı ve bileşimi, sütün beslenmedeki yeri ve önemi, sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörler, teknolojik uygulamaların süt üzerine etkileri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Sütün besleyici değeri ve sütün bileşenleri hakkında bilgi edinmek
2.Sütün oluşum mekanizmasını öğrenmek
3.Sağlıklı süt eldesi için gerekli şartları öğrenmek
4.Çiğ sütün mikrobiyel florası ve sütün kalitesi hakkında gerekli bilgi sahibi olma
5.Süt platform testlerini öğrenmek ve uygulamak
6.Çiğ sütün muhafazası ve işlenmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.İnal, T. Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi
2.Üçüncü, M. Süt bilimi
3.Tekinşen, C. Süt ve Süt Teknolojisi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sütün tanımı, sütün beslenmedeki yeri ve önemi
1. Hafta - Uygulama
Sütte dansite tayini
2. Hafta - Teorik
Sütün oluşumu
2. Hafta - Uygulama
Sütte pH ve asitlik
3. Hafta - Teorik
Sütün özellikleri, organoleptik ve fiziksel özellikleri
3. Hafta - Uygulama
Sütte yağ tayini
4. Hafta - Teorik
Sütün bileşimi, sütün proteinleri, süt yağı, karbonhidratları
4. Hafta - Uygulama
Sütte kuru madde ve kül tayini
5. Hafta - Teorik
Süt enzimleri
5. Hafta - Uygulama
Enzim aktivite testleri
6. Hafta - Teorik
Sütün vitaminleri
6. Hafta - Uygulama
Sütte koruyucu madde aranması
7. Hafta - Teorik
Sütün mineral maddeleri, organik asitleri, sütün gazları
7. Hafta - Uygulama
Sütte protein tayini
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Arasınav)
9. Hafta - Teorik
Kolostrum ve diğer süt grupları
9. Hafta - Uygulama
Sütte antibiyotik varlığı belirleme
10. Hafta - Teorik
Sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi
10. Hafta - Uygulama
Sütte bulunan genel mikroorganizma sayımının yapılması
11. Hafta - Teorik
Anormal sütler
11. Hafta - Uygulama
Sütte bulunan maya ve küflerin teşhisi
12. Hafta - Teorik
Sütün mikroflorası ve mikroflorayı oluşturan mikroorganizmaların kökeni, meme derisi ve memenin mikroflorası
12. Hafta - Uygulama
Sütte coliform bakterinin varlığının olup olmadığının araştırılması
13. Hafta - Teorik
Süte uygulanan teknolojik uygulamalar (homojenizasyon, ısı, soğutma, ışınlama ve dondurma) ve etkileri
13. Hafta - Uygulama
Sütte mikrokok ve satafilokokların sayımı
14. Hafta - Teorik
Pastörize ve steril süt teknolojisi
14. Hafta - Uygulama
Sütte S. auerus’un aranması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev140342
Okuma140228
Ara Sınav117118
Dönem Sonu Sınavı130131
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)175
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
4
5
5
5
4
4
5
OÇ-5
5
5
4
5
5
5
4
5
OÇ-6
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026