Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et Hijyeni ve Muayenesi
Ders Kodu: VBH608
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 7
Amaç

Et muayenesi kısmında mezbahaların yapısal özellikleri, sistematik et muayenesi, et muayenesinde saptanan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler ve yasal hükümler çerçevesinde verilecek kararların, et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin öğretilmesi amaçlanır.

Özet İçerik

Kesimhane bilgisi ve kesimhane kavramı. Kesimhane çeşitleri. Kesimhaneleri oluşturan bölümler. Kesimhanelerde temizlik ve dezenfeksiyon. Canlı hayvan ve et muayenesi. Et muayenesinin tanımı, kapsamı, önemi ve özellikleri. Canlı hayvan (ante-mortem) muayenesinin yapılış şekli ve incelenmesi gereken unsurlar. Kesim sonrası (post-mortem) muayene, sistematik et muayenesi. Hayvanlarda görülebilecek hastalıklar ve durumlarla ilgili lezyonlar, patognomonik değişikliklerin değerlendirilmesi. Muayene edilen karkas ve organlar hakkında verilecek olan kararlar. Karkasların sınıflandırılmaları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri