Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu: VBH605
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

En önemli besin kaynaklarımızdan olan etin içeriğinin, içerisinde şekillenen kimyasal reaksiyonların, et kalitesi parametrelerinin öğretilmesi ve karkas sınıflandırılmalarıyla değerli etler ve et ürünleri teknolojilerinin değerlendirilmesi.

Özet İçerik

Etin tanımı ve çeşitleri. Etin histolojik yapısı, kas ve kasla ilgili diğer dokular. Kasların kasılma ve gevşeme mekanizmaları. Ette kesim sonrası görülen değişiklikler. Olgunlaşma ve anormal post-mortem değişiklikler. Et kalitesi ve bunu etkileyen faktörler. Karkas sınıflandırmaları, değerli etler. Etlerin muhafazasında kullanılan yöntemler. Et ürünleri üretiminde kullanılan makineler, temel işlemler, hammadde ve katkı maddeleri. Et ürünleri yapım teknolojileri. Starter kültürler, kılıflar. Et işletmelerinde temizlik ve sanitasyon uygulamaları. Et işletmelerinde HACCP.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri