Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler
Ders Kodu: VBH628
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Gıda enfeksiyon ve zehirlenmelerini patogenezisi ile birlikte öğrenmek, korunma hakkında bilgi sahibi olmak.

Özet İçerik

Gıda enfeksiyonları. Gıda intoksikasyonları. Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Vibrio, Listeria, Brucella, Campylobactervb gibi bakteriyel infeksiyon ve intoksikasyonlar ile viral, paraziterinfeksiyonlar ve çeşitli gıda kaynaklı toksikasyonlarFood infection.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY
Öğrenme Çıktıları
1.Hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık risklerini bilmek
2.Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlarınpatogenezini öğrenmek
3.Gıda kaynaklı patojen bakterileri bilmek
4.Gıda kaynaklı virüsleri bilmek
5.Gıda ve su kaynaklı parazitleri bilmek
6.Gıda enfeksiyon ve intoksikasyonlarından korunma hakkında bilgi sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.İ.EROL, GıdaHijyeniveMikrobiyolojisi, Ankara, 2007.
2.Doyle, M. 1989. Foodbornebacterialpathogens. New York.
3.Adams, M.R. 2004. Foodmicrobiology . Cambridge : TheRoyalSociety of Chemistry
4.Frazier, W., Westhoff, D.C. 1988. FoodMicrobiology,Singapore.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Giriş
2. Hafta - Teorik
Hayvansal gıdalardan kaynaklanan sağlık riskleri
3. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı enfeksiyon ve intoksikasyonlarınpatogenezi
4. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı patojen bakteriler- Salmonella, Campylobacter jejuni, Shigella, Brucella
5. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı patojen bakteriler – Escherichia coli, Yersinia enterocolitica, Enterococcus, Plesiomonas shigelloides
6. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı patojen bakteriler – Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus, Bacillus cereus
7. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı patojen bakteriler – Aeromonas hydrophila, Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, diğer zoonotik bakteriler
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı mikotoksijenikfunguslar – Aspergillus, Fusarium, Penicillium
10. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı virüsler – Enterik hepatit virüsler, norovirüsler
11. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı virüsler - Rotavirüs ve diğer zoonotik virüsler
12. Hafta - Teorik
Gıda ve su kaynaklı parazitler
13. Hafta - Teorik
Prionlar - Kabuklu deniz hayvanları ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonlar
14. Hafta - Teorik
Gıda enfeksiyon ve intoksikasyonlarından korunma
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev40520
Okuma100220
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
4
5
3
4
4
4
5
5
OÇ-2
5
4
4
4
4
3
3
2
1
5
3
OÇ-3
5
5
4
3
2
2
4
1
5
4
OÇ-4
5
5
4
3
2
2
4
1
5
4
OÇ-5
5
5
4
3
2
2
4
1
5
4
OÇ-6
5
5
2
3
2
1
2
1
1
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026