Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Sektöründe Gıda Güvenliği ve Kalite Sistemleri
Ders Kodu: VBH631
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Ürün kalite güvenliği uygulamalarını ve kalite güvence sistemleri ile etkileşimlerini öğretmek. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği konseptinianlatmak.

Özet İçerik

Kalitenin tanımlanması yapılıp, kalite kontrolü ve gıda güvenliği ile kalite kontrolünde organizasyon hakkında bilgi verilir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Kalite güvenliğini öğrenilir
2.Kalite güvence sistemlerini öğrenilir
3.Gıda işletmelerinde kalite güvence sisteminin uygulanmasını öğrenir
4.Çiftlikten sofraya gıda güvenliği ilkesini kavrar.
5.Gıda kaynaklı tehlikeleri tanımlar
6.Gıda güvenliği ile ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri öğrenir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri (Topal, Ş., 1996, İstanbul)
2.Gıda Endüstrisinde Risk Yönetim Sistemi: HACCP ve Uygulamaları (Topal, Ş., 2001, İstanbul)
3.HACCP in MeatIndustry (Ed. Martyn Brown, 2002)
4.Gıda Güvenliği: Tayar,M. İstanbul 2009
5.HACCP in Meat, poultryandfishprocessing (Ed. A. M. Pearson, T. R. Dutson, 1999)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda Güvenliği kavramına genel bakış
2. Hafta - Teorik
Gıdalarda kalite güvenliği, üretim ve ürün kontrolü
3. Hafta - Teorik
Kalite Yönetim sistemleri ve ilgili standartlar
4. Hafta - Teorik
Çiftlikten sofraya gıda güvenliği
5. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı tehlikeler
6. Hafta - Teorik
Gıda kaynaklı sağlık riskleri
7. Hafta - Teorik
Ön gereksinim Programları (GAP, GTP, GLP, GMP.)
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği kalite yönetim sistemleri
10. Hafta - Teorik
Gıda güvenliği denetimleri
11. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde risk yönetimi ve HACCP entegrasyonu
12. Hafta - Teorik
HACCP nasıl uygulanır? Plan basamakları, tehlike analizleri
13. Hafta - Teorik
Tüketici ve ürün güvenliği yönünden HACCP’ın yararları
14. Hafta - Teorik
Temel risk yönetimi ve kalite güvence sistemlerini yönlendiren yapılar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev40624
Okuma140114
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı122123
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
OÇ-2
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
OÇ-3
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
OÇ-4
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
OÇ-5
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
OÇ-6
4
4
2
3
4
3
4
2
2
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026