Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mikrobiyolojisinde Kullanılan İleri Laboratuar Teknikleri
Ders Kodu: VBH622
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda mikrobiyolojisinde kullanılan gelişmiş laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi vermek

Özet İçerik

ELISA testi (Enzyme Linked İmmunosorbent Assay). RIA testi (Radio İmmun Assay). CFT (Komplement Fikzasyon Testi). Hemaglutinasyon, hemaglutinasyon inhibisyon, immunodiffuzyon (agar-jel presipitasyon, immunoelektroforez, zon elektroforez), immunohistokimyasal teknikler(direk ve indirek immunfloresan), moleküler teknikler, PZR, gerçek zamanlı ve multipleks PZR, DNA hibridizasyon yöntemleri, pulsed field gel electrophoresis (PFGE), Restriction Fragment Lenght Polymorphism (RFLP) İmmunofleurosans tekniği.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Filiz KÖK
Öğrenme Çıktıları
1.Gelişmiş laboratuvar uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmak
2.ELISA testi (Enzyme Linked İmmunosorbent Assay). RIA testi (Radio İmmun Assay). CFT (Komplement Fikzasyon Testi) ile moleküler teknikler hakkında bilgi sahibi olmak
3.Hemaglutinasyon, hemaglutinasyon inhibisyon, immunodiffuzyon (agar-jel presipitasyon, immunoelektroforez, zon elektroforez), pulsed field gel electrophoresis (PFGE), Restriction Fragment Lenght Polymorphism (RFLP) hakkında bilgi sahibi olmak
4.immunohistokimyasal teknikler (direk ve indirek immunfloresan) İmmunofleurosans tekniği hakkında bilgi sahibi olmak
5.Öğrenilen bu temel bilgileri kullanabilme yeteneği kazandırmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Koneman's Color Atlas and Textbook of Diagnostic Microbiology
2.Bergey's manual of systematic bacteriology
3.Handbook of Vertebrate Immunology
4.Veterinary Laboratory Medicine
5.The ELISA Guidebook
6.Temel Mikrobiyoloji
7.İmmunoloji
8.Compendium for foods
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda mikrobiyolojisinde konvansiyonel yöntemlere giriş
1. Hafta - Uygulama
Mikrobiyolojik analizlerde kullanılan alet ve ekipmanlar ve besi yerlerinin tanıtımı
2. Hafta - Teorik
Konvansiyonel mikrobiyolojik analizlerde rutin uygulamalar
2. Hafta - Uygulama
Rutin uygulamaların gösterilmesi
3. Hafta - Teorik
Gıdalarda Salmonella aranması
3. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
4. Hafta - Teorik
Gıdalarda Campylobacter aranması
4. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda Listeria aranması
5. Hafta - Uygulama
Konunun uygulanması
6. Hafta - Teorik
Gıdalarda Yersinia aranması
6. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
7. Hafta - Teorik
Gıdalarda Pseudomonas, maya-küf aranması
7. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Gıdalarda kolifrom, E.coli aranması
9. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
10. Hafta - Teorik
Gıdalarda sülfit indirgeyen aranması
10. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
11. Hafta - Teorik
ELISA
11. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
12. Hafta - Teorik
Polimeraz zincir reaksiyonu (PZR)
12. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
13. Hafta - Teorik
Multiplex PCR
13. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
14. Hafta - Teorik
Immunomanyetik Seperasyon (IMS)
14. Hafta - Uygulama
Konunun uygulaması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav111112
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
5
4
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
4
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026