Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Gıda Sektöründe Starter Kültür Kullanımı
Ders Kodu: VBH638
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Starter kültürlerin tanımlanması, kullanımı, etki mekanizmalarının belirtilmesi.

Özet İçerik

Starter kültür olarak tanımlanan mikroorganizmaların etkileri, genel özellikleri, et ve süt endüstrinde kullanılan starter kültürler ve özellikleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.starter kültürlerin tanımlanması
2.Starter kültürlerin etki mekanizmalarının belirlenmesi
3.Et ürünlerinde kullanılan starter kültürlerin belirtilmesi
4.Fermente süt teknolojisinde kullanılan starter kültürlerin belirtilmesi
5.Probiyotikler ve probiyotik tanımı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kılıç S., Süt Mikrobiyolojisi, 2010.
2.Üçüncü M., Süt ve mamülleri teknolojisi, 2010
3.Anar Ş., Et ve et ürünleri teknolojisi, 2010.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Starter kültürlerde olması gereken özellikler
2. Hafta - Teorik
Probiyotikler
3. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler 1: Stapylococcus spp
4. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler 2: Lactobacilluslar
5. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler 3: Micrococcus
6. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler 4: Kocuria
7. Hafta - Teorik
Et ürünlerinde kullanılan starter kültürler 5: Pediococcus
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler 1: Lactococcuslar
10. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler 2: Lactobacilluslar
11. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler 3: Streptococcuslar
12. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler 4: Leuconostoc
13. Hafta - Teorik
Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler 5: Bifidobacterium
14. Hafta - Teorik
Starter kültür olarak yararlanılan Küf ve mayalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Ödev60318
Ara Sınav116117
Dönem Sonu Sınavı125126
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
4
4
5
4
3
OÇ-2
5
4
4
5
4
3
OÇ-3
5
4
4
5
4
3
OÇ-4
5
4
4
5
4
3
OÇ-5
5
4
4
5
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026