Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Sucuk Teknolojileri
Ders Kodu: VBH634
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Sucuk tipleri, üretim teknolojisi ve sucukta kalite kriterleri , sucuğun fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, sucukta görülecek bozulmalar hakkında bilgi sahibi olmak

Özet İçerik

Sucuk tanımı, sucuk tip ve çeşitleri, sucuk üretiminde kullanılan ham maddeler, üretim prosesleri, sucuklarda görülebilen kusurlar ve sebepleri, sucuğun duyusal mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri,

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Fermentasyonun oluşumda etkili olan mikrobiyel proses hakkında bilgi
2.Sucuk üretiminde kullanılan katkı maddeleri hakkında bilgi
3.Sucuk üretiminde dikkat edilecek prensipler
4.Sucuk üretim teknolojisi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak
5.Sucuk üretiminde Güvenli Uygulamalar
6.Sucuk üretiminde sağlık ve güvenlik gereksinimleri
7.Sucuk üretim hataları ve sucuklarda görülen bozulmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sucuk Üretimi Prensipleri ve Uygulamaları
2.Et Muayenesi ve Et Ürünleri Teknolojisi
3.Sucuk yapım formülasyonunun temelleri, işleme ve güvenlik
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sucuğun tanımı, sucukların şekillerine, yapıldıkları maddelere ve tiplerine göre sınıflandırılması
1. Hafta - Uygulama
Sucuk üretiminde kullanılan alet ve ekipmanların tanımı
2. Hafta - Teorik
Sucuklarda kullanılan doğal ve yapay katkı maddeleri, dikkat edilecek hususlar
2. Hafta - Uygulama
Sucukların fiziksel muayene kriterleri
3. Hafta - Teorik
Sucuk hamurunun hazırlanması, sucukta kullanılan ham maddelerin ve katkı maddelerinin seçimi ve üretimde dikkat edilecek hususlar
3. Hafta - Uygulama
Sucuklarda uygulanan kimyasal analizler
4. Hafta - Teorik
Sucuklarda olgunlaşma ve dolum prosesleri, sucukların ambalajlama ve muhafaza edilmesi sırasında dikkat edilecek hususlar
4. Hafta - Uygulama
Sucuklarda rutubet ve kül tayini
5. Hafta - Teorik
Fermente sucuk üretim teknolojisi
5. Hafta - Uygulama
Sucuklarda yağ tayini
6. Hafta - Teorik
Sucukta fermantasyon dinamikleri ve starter kültürler
6. Hafta - Uygulama
Sucuklarda protein tayini
7. Hafta - Teorik
Emülsiyon tipi (Isıl işlem görmüş) sucuk üretim teknolojisi, haşlanmış ve dumanlanmış sucuklar
7. Hafta - Uygulama
Sucuklarda tuz tayini
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Pişirilmiş sucuklar (Karaciğer sucukları, kan sucukları, galantinler)
9. Hafta - Uygulama
Sucuklarda hidroksiprolin tayini
10. Hafta - Teorik
Kızartılarak tüketilen sucuklar, taze sucuklar
10. Hafta - Uygulama
Sucuklarda kokuşma testleri
11. Hafta - Teorik
Yeni sucuk tipleri (Organik sucuk, vejeteryan sucuk, gurme sucuk, düşük yağ içerikli sucuk, düşük tuz/sodyum içerikli sucuklar)
11. Hafta - Uygulama
Sucuklarda total aerobik mezofilik bakteri sayımı
12. Hafta - Teorik
Sucuk kılıfları
12. Hafta - Uygulama
Sucuklarda maya ve küf sayısının belirlenmesi
13. Hafta - Teorik
Sucuklarda görülebilen bozukluklar
13. Hafta - Uygulama
Sucuklarda coliform mikroorganizma sayısının belirlenmesi
14. Hafta - Teorik
Sucuk zararlıları ve sucuklara yapılan hileler
14. Hafta - Uygulama
Sucuklarda laktik asit bakterilerinin sayımı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140228
Ödev80216
Okuma100110
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
5
5
4
4
5
4
OÇ-2
4
4
5
5
4
4
5
4
4
OÇ-3
5
5
5
4
5
5
4
5
OÇ-4
5
5
5
4
5
5
4
5
OÇ-5
5
4
5
5
4
5
5
4
5
OÇ-6
5
5
5
5
4
5
5
4
5
OÇ-7
5
5
5
4
5
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026