Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Sektöründe Biyoteknoloji
Ders Kodu: VBH632
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Biyoteknolojinin tarihçesi ve uygulama alanları hakkında bilgi vermek,gen transfer tekniği ve genetiği değiştirilmiş gıdaların sağlıkla olan ilişkisini açıklamak

Özet İçerik

Biyoteknolojinin tanımı ve uygulama alanları, genetiği değiştirilmiş organizmaların analizinde kullanılan metotlar, Genetiği değiştirilmiş gıdaların riskleri, faydaları ve sağlık tehlikeleri açısından ele alınması ve yasal düzenlemeler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Sadık BÜYÜKYÖRÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Biyoteknojinin tanımı ve tarihçesi
2.Biyoteknolojinin uygulama alanları
3.Gıda sektöründe gen transfer tekniği
4.Gıda sektöründe genetiği değiştirilmiş organizmaların tespitinde kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi
5.Gıda sektöründe genetiği değiştirilmiş gıdaların faydaları ve zararları hakkında bilgi sahibi olunması
6.Gıda sektöründe GDO’ların sağlık risklerini değerlendirebilmesi
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Aran N, Gıda Biyoteknolojisi, 2010, Ankara
2.Lee BH, Fundamentals of Food Biotechnology, 2015, UK
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesi, biyoteknolojinin uygulama alanları
2. Hafta - Teorik
Mikroorganizmaların gıda endüstrisinde kullanımı
3. Hafta - Teorik
Biyokimya ve moleküler biyoloji (Nükleik asitler, karbonhidratlar, lipitler, proteinler ve enzimler)
4. Hafta - Teorik
Moleküler biyolojik yöntemler
5. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojisi
6. Hafta - Teorik
Enzimlerin gıda endüstisinde uygulama alanları
7. Hafta - Teorik
Fermente et ürünleri
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünleri, probiyotik organizmalar ve peynir
10. Hafta - Teorik
Gıda endüstrinde atık yönetimi ve yan ürünlerin değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Yağlarda biyoteknolojik uygulamalar ve yapılandırılmış yağlar
12. Hafta - Teorik
Bitki ve Aroma biyoteknolojisi
13. Hafta - Teorik
Genetik modifiye gıdalar
14. Hafta - Teorik
Gıda biyoprezervasyonu (bakteriyosinler, koruyucu kültürler, güncel çalışmalar)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ödev100220
Okuma100220
Ara Sınav112113
Dönem Sonu Sınavı118119
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
4
5
5
5
5
4
4
OÇ-2
4
4
5
5
5
5
4
4
OÇ-3
4
4
5
5
5
5
4
4
OÇ-4
4
4
5
5
5
5
4
4
OÇ-5
4
4
5
5
5
5
4
5
OÇ-6
4
4
5
5
5
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026