Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Ürünleri Kalite ve Teknolojileri
Ders Kodu: VBH650
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 0
Kredi: 1
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Kanatlı etlerinin üretim aşamalarının belirlenmesi, kanatlı etlerinin besleyici değerliliğinin belirtilmesi, kanatlı etlerinin muhafazasının öğretilmesi amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Kanatlı etlerinin genel özellikleri, kanatlı etlerinin muhafazası, kanatlı parçalama ünitelerinin temizlik ve sanitasyon uygulamaları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Filiz KÖK
Öğrenme Çıktıları
1.Tavuk etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
2.Bıldırcın etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
3.Hindi etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
4.Devekuşu etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
5.Ördek etinin besleyici değerliliğini ve bileşimini ortaya koymak
6.Kanatlı et ürünleri teknolojisi, etlerin muhafazası
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Arslan A., Et muayenesi ve et ürünleri teknolojisi, 2002.
2.Kanatlı Ar-Ge Yayınları no:3., Kanatlı Etleri ve Gıda Güvenliği 2001
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tavuk, bıldırcın, hindi, devekuşu ve ördek etlerinin özellikleri; genel bakış
2. Hafta - Teorik
Kanatlı kesimhanesi, et parçalama yeri, soğuk depo ve üretim yerlerinin hijyenik koşulların belirlenmesi
3. Hafta - Teorik
Kanatlı kesim hattına HACCP ilkelerinin belirlenmesi ve uygulanması
4. Hafta - Teorik
Etlerin dondurulması ve donmuş muhafaza metotları
5. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri; bıldırcın eti
6. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri; hindi eti
7. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri; deve kuşu eti
8. Hafta - Teorik
Konu tekrarı (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin kimyasal bileşimi ve besleyici özellikleri; Ördek eti
10. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin işlenmesi
11. Hafta - Teorik
Kanatlı etleri ile ilgili Türk Standartları: TS 2409 (Tavuk Gövde eti), TS 4018 (Hindi eti)
12. Hafta - Teorik
Kanatlı etleri ile ilgili Türk Standartları: TS 8057 (Beyaz et- soğutma, dondurma, muhafaza ve taşıma kuralları), TS 12401 (Tavuk parça etleri- kemiksiz)
13. Hafta - Teorik
Kanatlı parçalama ünitelerinde personel hijyeni ile temizlik ve sanitasyon
14. Hafta - Teorik
Kanatlı etlerinin tüketime sunulma şekilleri: Baget, but, kanat, göğüs, ciğer, taşlık vb şekilleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Ödev5015
Okuma50525
Ara Sınav112113
Dönem Sonu Sınavı117118
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-2
5
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-3
5
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-4
5
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-5
5
3
3
3
3
3
3
3
3
OÇ-6
3
4
3
5
5
4
5
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026