Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Biyoteknolojisi
Ders Kodu: MBTK623
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: İngilizce
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 10
Amaç

Bu dersin amacı biyoteknolojinin gıda endüstrisindeki rolü ve uygulamaları hakkında bilgi vermektedir

Özet İçerik

Gıda endüstrisinde fermentasyon teknolojileri, fermente et, süt ve alkollü içecekler, gıda endüstrisinde yan ürünlerin değerlendirilmesi, genetik modifiye gıdalar, gıda kaynaklı patojenler, patent düzenlemeleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1.Fermente gıdalar hakkında bilgi edinebilir
2.Biyoteknoloji disiplinini kavrayabilir
3.Gıda endüstrisinde yan ürünlerin değerlendirilmesini anlayabilir
4.Genetik modifiye gıdalar hakkında bilgi sahibi olabilir
5.Gıda kökenli patojenler ve analiz yöntemlerini anlayabilir
6.Patent süreci ile ilgili düzenlemeleri kavrayabilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda biyoteknolojisi
2.Food Biotechnology
3.Microbial Diversity and Biotechnology in Food Security
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda Endüstrisinde Fermentasyon Teknolojileri
2. Hafta - Teorik
Fermentasyon mikrobiyolojisi, ekipman hazırlığı
3. Hafta - Uygulama
Fermentasyon ortamları ve starter kültürler
4. Hafta - Uygulama
Üretim fazının izlenmesi ve kontrolü
5. Hafta - Uygulama
Fermentasyonda metabolik ürünler ve biomass analizi
6. Hafta - Uygulama
Sitrik asit üretimi
7. Hafta - Uygulama
Tek hücre protein üretimi
8. Hafta - Uygulama
Probiyotik ve prebiyotikler (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Farklı starter kültürler ile küçük ölçekli yoğurt üretimi
10. Hafta - Teorik
Genetik Modifiye Gıdalar
11. Hafta - Teorik
Oral aşılar için antikor üretimi
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Fermente ürünlerin biyokorunması ve saklama boyunca mikrobiyal analiz
13. Hafta - Teorik
Mikrobiyota üzerine etkili gıda bileşenleri, patent düzenlemeleri
14. Hafta - Uygulama
Mayadan etanol üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Seminer501575
Dönem Ödevi40624
Laboratuvar50420
Bireysel Çalışma130452
Kısa Sınav60318
Ara Sınav1033
Dönem Sonu Sınavı1033
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)251
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
3
5
5
3
4
4
4
4
3
3
5
OÇ-2
5
5
3
5
5
3
4
4
4
4
3
3
5
OÇ-3
5
5
3
4
4
3
5
5
5
5
3
3
5
OÇ-4
5
5
3
4
4
3
5
5
5
5
3
3
5
OÇ-5
5
5
3
4
4
3
5
5
5
5
3
3
5
OÇ-6
5
5
3
4
4
3
5
5
5
5
3
3
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu