Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Güvenliği
Ders Kodu: LVS256
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.

Özet İçerik

AB Gıda Güvenliği Mevzuatı konuları, hayvansal kökenli gıdalarda uyulması gereken hijyen kuralları, hormon içeren ve genetiği değiştirilmiş ürenler, bitkilerin genetik yapılarının değişim aşamaları,

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Devrim BEYAZ
Öğr. Gör. Meltem ÖZTÜRK AYDIN
Öğrenme Çıktıları
1.GDO’nun yararları ve zararları hakkında öğrenci algısının oluşturulması,
2.Gıda seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurların benimsetilmesi,
3.AB Gıda Mevzuatı kapsamında kamu, sanayi/Pazar ve tüketicilerin üstendikleri sorumlulukların ele alınması.
4.Gıda kaynaklı mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması
5.HACCP, GMP konuları hakkında bilgi sahibi olunması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Güvenliği Temel Prensipleri, Prof. Dr. İrfan Erol, Prof. Dr. Ayşegül Eyigör, Yard. Doç Dr. Deniz Ayaz , Prof. Dr. Ece Soyutemiz, Prof. Dr. Mehmet Çalcıoğlu
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
AB Gıda Güvenliği Mevzuatı
2. Hafta - Teorik
AB Gıda Güvenliği Mevzuatı (Türk Tarım Sektörüne etkileri)
3. Hafta - Teorik
Gıda güvenliğine yönelik kamu, sanayi/Pazar ve tüketicilerin sorumlulukları
4. Hafta - Teorik
Hayvansal kökenli gıdalarda uyulması gereken hijyen kuralları,
5. Hafta - Teorik
Gıda kalite kontrolünün ilkeleri
6. Hafta - Teorik
Gıdaların duyusal değerlendirme yöntemleri
7. Hafta - Teorik
Viskozite ve konsistens
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Aroma, tat ve koku
10. Hafta - Teorik
Hormon içeren ve genetiği değiştirilmiş gıdalar
11. Hafta - Teorik
Hormon içeren ve genetiği değiştirilmiş gıdalar
12. Hafta - Teorik
Gıda maddelerinden örnek alma, saklama ve analize hazırlama
13. Hafta - Teorik
Gıda kontrolünde HACCP kavramı
14. Hafta - Teorik
ISO 9000’ler
15. Hafta - Teorik
Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl sonu sınavı
17. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)53
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
OÇ-1
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu