Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kültür Balıkçılığı Yetiştiriciliği ve Sağlığı
Ders Kodu: LVS156
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu dersin temel amacı, öğrencilerin kültür balıkçılığı ve balık hastalıkları ilkelerini anlayabilmelerini sağlamak.

Özet İçerik

Çipura, levrek, alabalık ve sazan balıklarının anaç safhasından porsiyonluk aşamaya kadar tüm yetiştirme tekniklerinin ve alt yapı elemanlarının kullanımını içermektedir. Ayrıca, balıklarda hastalıklara neden olan biyolojik faktörlerden bakteri ve parazitlerin, morfolojileri, beslenmeleri, patojeniteleri, balık hastalıklarının önemi, hastalığın tanımı ve hastalık çeşitleri, ölüm nedenleri, enfeksiyon tanımı ve çeşitleri, bulaşma yolları, hastalıkların teşhisi, laboratuara örnek hasta balık gönderimi, aşılama yöntemleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Okan ERTOSLUK
Öğrenme Çıktıları
1.Çipura, levrek, alabalık ve sazan üretebilme
2.Çipura, levrek, alabalık ve sazan yetiştirebilme
3.Hastalık girişine engel olacak uygulamaları yapmak.
4.Üretimi ve yetiştiriciliği yapılan su canlılarında hastalık belirtilerini ayırt etmek.
5.Balık hastalıklarında tedavi programını uygulamak.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ders Kitabı-2005-Atilla Alpbaz
2.Balık Hastalıkları-Prof. Dr. Hüdaverdi Erer
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Çipura, levrek, alabalık ve sazanlarda anaç seçimi ve bakımı yapmak.
2. Hafta - Teorik
Çipura, levrek, alabalık ve sazanlarda yumurta alımı ve inkübasyon yapmak.
3. Hafta - Teorik
Çipura, levrek, alabalık ve sazanlarda larva bakımı yapmak.
4. Hafta - Teorik
Çipura, levrek, alabalık ve sazanlarda kuluçkahaneden nakil ve adaptasyon çalışmaları yapmak.
5. Hafta - Teorik
Çipura, levrek, alabalık ve sazanlarda ağ kafesleri hazırlamak.
6. Hafta - Teorik
Ağ kafeslerde çipura ve levrek yetiştirmek.
7. Hafta - Teorik
Havuz ve ağ kafeslerde alabalık ve sazan yetiştirmek.
8. Hafta - Teorik
Besinlerle Gelen Hastalık Etkenlerine Karşı Önlemler Almak
9. Hafta - Teorik
Besinlerle Gelen Hastalık Etkenlerine Karşı Önlemler Almak
10. Hafta - Teorik
Karantina uygulamaları
11. Hafta - Teorik
Hasta balıklarda morfolojik değişimler
12. Hafta - Teorik
Hastalığın teşhisi amacıyla örnek alınması ve laboratuara gönderilmesi
13. Hafta - Teorik
Aşı ve aşılama yöntemleri
14. Hafta - Teorik
Balık hastalıklarında tedavi ve ilaçların veriliş yolları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Bireysel Çalışma142028
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)79
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
PÇ-20
OÇ-1
4
4
4
5
3
5
3
4
3
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
2
OÇ-2
4
4
4
5
3
5
3
4
3
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
2
OÇ-3
4
3
3
3
3
3
5
2
3
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
2
OÇ-4
4
3
3
3
3
3
5
2
3
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
2
OÇ-5
5
4
3
2
3
4
5
2
5
4
4
4
4
4
4
4
4
4
4
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026