Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Hayvanları Yetiştiriciliği
Ders Kodu: SU132
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Dünya ve Türkiye’de süt hayvancılığının önemini ve durumunu kavrama, hayvan ırklarını tanıma, kaliteli, ekonomik ve fazla miktarda süt elde edebilmek için yetiştirme, ıslah, bakım ve beslenmeleri konusunda bilgi ve beceri yeterliliğinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Dünya ve Türkiye’de süt hayvancılığının önemi ve durumu, çiftlik hayvanlarında üreme, genetik ıslah, yönetim, bakım, besleme, pratik yetiştirme işleri ve sağlık koruma, yüksek miktarda ve sağlıklı süt üretimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Özdal GÖKDAL
Öğrenme Çıktıları
1.Sığır yetiştiriciliğinin yararlarını bilir.
2.Sığırcılık işletme şekillerini tanır
3.Sığırcılık işletmelerinde uygulanması gereken pratik yetiştirme işlerini bilir.
4.Koyun yetiştiricliğinde yetiştirme işleri, bakım-besleme, sağlık koruma, barındırma konularını öğrenir.
5.Keçi yetiştiricliğinde yetiştirme işleri, bakım-besleme, sağlık koruma, barındırma konularını öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Macit Özhan, Naci Tüzemen, Mete Yarar. 2000. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme, Atatürk Üniv. Yayınları.
2.Hayvan Yetiştirme (Yetiştiricilik). Mehmet ERTUĞRUL (Ed.). 1997. Ankara Üniv.Ziraat Fakültesi
3.Hayvan Yetiştirme İlkeleri. Hakkı EMSEN. 1992. Atatürk Üniv. Yayınları: 720, Ziraat Fakültesi Yayınları: 720, Ders Kitapları Serisi: 62, Erzurum.
4.İleri Koyun Yetiştiriciliği, Mustafa KAYMAKÇI. 2016. İzmir İli DKKYB Yayınları.1, ISBN:9944-5334-0-8
5.Keçi Yetiştiriciliği, Mustafa KAYMAKÇI. 2013. İzmir İli DKKYB Yayınları.2, ISBN:9944-5334-1-6
6.Ulusal ve Uluslararası Zootekni Bilim Kongreleri Bildirileri, İlgili sempozyum ve kongre bildiri kitapları
7.Diğer kaynaklar (Süreli Yayınlar, Makale ve Bildiriler, Güncel TÜİK ve FAO İstatistikleri, Ders notları, Güncel sektör dergileri)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Hayvansal üretimin ekonomideki yeri ve önemi
2. Hafta - Teorik
Dünyada ve Türkiye’de hayvan yetiştirmenin önemi ve durumu
3. Hafta - Teorik
Sığır yetiştiriciliğinin önemi
4. Hafta - Teorik
Sığır ırkları ve yetiştiriciliği
5. Hafta - Teorik
Sığır ırıkları ve yetiştiriciliği
6. Hafta - Teorik
Sığırlardan süt üretimi
7. Hafta - Teorik
Sığırlardan süt üretimi
9. Hafta - Teorik
Sığırlardan süt üretimi
10. Hafta - Teorik
Sığırda üreme
11. Hafta - Teorik
Hayvan yetiştiriciliğinde sağlık koruma
12. Hafta - Teorik
Koyun yetiştiriciliği
13. Hafta - Teorik
Koyun yetiştiriciliği
14. Hafta - Teorik
Keçi yetiştiriciliği
15. Hafta - Teorik
Küçükbaşlarda sağım ve sağlıklı süt üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)51
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
4
5
5
OÇ-2
3
4
5
5
OÇ-3
4
4
5
OÇ-4
4
4
5
5
OÇ-5
4
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026