Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt İşletmelerinde Temel İşlemler
Ders Kodu: SU119
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak süt işletmelerinde Hammadde ve Yardımcı Madde Kabulü Yapmak, Süt ve Ürünleri İçin Ön İşlemler Yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Bu derste; çiğ süt çeşitleri ve inek sütünün kimyasal bileşimi incelenerek işletmeye gelen sütlerin ürüne işlenmeden önce hangi işlem aşamalarından nasıl geçtiği konuları işlenmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Sütün kimyasal yapısını bilir
2.Sütteki istenmeyen gazları almasını bilir ve yapar
3.Sütteki homojenizasyon işlemini bilir ve yapar
4.Çiğ sütün temizlenmesini bilir ve yapar
5.Sütün standardizasyonunu bilir ve yapar
6.İşletmeye gelen sütün miktarını ölçmesini bilir ve yapar
7.Süte uygulanan ısıl işlemleri bilir ve yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Prof.Dr. Mustafa METİN. 2012. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları.
2.Süt Teknolojisi. Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
3.Süt Teknolojisi. Prof.Dr. Ahmet KURT. 1996. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları .
4.Dairy Processing Handbook. Gösta Bylund. 2015. Tetra Pak.
5.Süt Teknolojisi. Atilla KONAR. 2015. Çukurova Üniversitesi Yayınları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sütün nitelikleri
2. Hafta - Teorik
Sütün nitelikleri
3. Hafta - Teorik
Sütün nitelikleri
4. Hafta - Teorik
Süt işletmelerinde miktar ölçümü
5. Hafta - Teorik
Süt işletmelerinde miktar ölçümü +Hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması
6. Hafta - Teorik
Sütün temizlenmesi
7. Hafta - Teorik
Sütün temizlenmesi
9. Hafta - Teorik
Süt yağının ayrılması
10. Hafta - Teorik
Süt yağının ayrılması
11. Hafta - Teorik
Sütün havasını ve kokusunun alınması
12. Hafta - Teorik
Sütün standardizasyonu
13. Hafta - Teorik
Sütün standardizasyonu
14. Hafta - Teorik
Sütün standardizasyonu+Sütün homojenizasyonu
15. Hafta - Teorik
Sütün homojenizasyonu
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma100220
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
5
5
4
4
4
OÇ-2
5
5
4
4
4
OÇ-3
5
5
5
OÇ-4
5
4
5
5
OÇ-5
5
4
5
5
OÇ-6
5
4
4
4
OÇ-7
5
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026