Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Peynir Teknolojisi
Ders Kodu: SU233
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Beyaz Peynir, Lor Peyniri, Kaşar Peyniri Üretimi, Eritme Peyniri ve Tulum Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Ülkemizde çoğunlukla üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri ve lor peynirinin konularını içermektedir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meryem Kübra SATILMIŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Beyaz Peynir Üretimini bilir ve yapar
2.Tulum Peyniri Üretimini bilir ve yapar
3.Kaşar Peyniri Üretimini bilir ve yapar
4.Eritme Peyniri Üretimini bilir ve yapar
5.Lor Peyniri Üretimini bilir ve yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Teknolojisi (Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
2.Süt Teknolojisi (Prof.Dr. Ahmet KURT) Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
3.Süt ve Mamülleri Teknolojisi (Prof.Dr. Mustafa Üçüncü) Ege üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler
1. Hafta - Uygulama
Çiğ sütün özelliklerinin tespiti, temizlenmesi, standardizasyonu, hava ve kokusunun alınması
2. Hafta - Teorik
Peynire işlenecek Süte Uygulanan Ön işlemler + Maya miktarının belirlenmesi
2. Hafta - Uygulama
Isıl işlem uygulama, katkı maddeleri ve kültür hazırlama ve ilavesi, pıhtı oluşumu için peynir mayası ilavesi
3. Hafta - Teorik
Teleme eldesi
3. Hafta - Uygulama
Pıhtı kırım, PAS eldesi, baskılama ve porsiyonlama
4. Hafta - Teorik
Tuzlama
4. Hafta - Uygulama
Salamura hazırlanması, salamuranın pastörizasyonu ve peynire ilavesi
5. Hafta - Teorik
Ambalajlama ve depolama + Erzincan Tulum peyniri üretimi
5. Hafta - Uygulama
Peyniri ön olgunlaştırma ve teneke veya kutuda ambalajlama ve depolama, Erzincan tulum peyniri için çiğ süt özelliklerinin belirlenmesi
6. Hafta - Teorik
Erzincan Tulum peyniri üretimi + İzmir Tulum peyniri üretimi
6. Hafta - Uygulama
Pıhtı eldesi ve Pıhtının suyunun attırılması, teleme tuzlama ve ambalajlama, İzmir tulum peyniri için süt seçiminin yapılması
7. Hafta - Teorik
İzmir Tulum peyniri üretimi + Tulum Peynirlerinin Ambalajlaması ve Depolanması
7. Hafta - Uygulama
Isıl işlem uygulaması, pıhtı eldesi, baskılama, olgunlaştırma işleminin yapılması ve ambalajlama çeşitlerinin uygulanması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Taze kaşar peynir üretimi, Ön işlemlerin uygulanması, ısıl işlem ve peynir mayası katımı (ARASINAV)
9. Hafta - Teorik
Taze kaşar peynir üretimi + Olgun kaşar peyniri üretimi
9. Hafta - Uygulama
Peyniraltı suyu eldesi, baskılama, teleme doğrama, asitlik takibi, kuru haşlama, gramajlama, dinlendirme ve ambalajlama, Olgun kaşar için Ön işlemlerin uygulanması, ısıl işlem ve peynir mayası katımı
10. Hafta - Teorik
Olgun kaşar peyniri üretimi + Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
10. Hafta - Uygulama
Peyniraltı suyu eldesi, baskılama, teleme doğrama, asitlik takibi, sulu haşlama, gramajlama, olgunşaltırma ve ambalajlama. Eritme peyniri hammadde miktarının tespiti
11. Hafta - Teorik
Eritme Peyniri Karışımının Hazırlanması
11. Hafta - Uygulama
Katkı maddelerinin çeşidi ve miktarının belirlenmesi
12. Hafta - Teorik
Karışımın pişirilmesi + Ambalajlama
12. Hafta - Uygulama
Eritme kazanında ısıl işlem ile eritilmesi, gramajlama ve ambalajlama
13. Hafta - Teorik
Eritme Peynirinin Depolanması + Peynir altı suyundan pıhtı eldesi
13. Hafta - Uygulama
Eritme peynirinin gramajlanması, ambalajlanması ve depolanması, Peyniraltı suyunun ısıtılması
14. Hafta - Teorik
Pıhtının İşlenmesi + Lor peynirinin ambalajlanması ve depolanması
14. Hafta - Uygulama
Tuz ilavesi, pıhtı eldesi, pıhtının süzülmesi, gerktiğinde tuzlama, lorun ambalajlanması ve depolama
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Atöyle Çalışması20612
Okuma2036
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)76
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
4
4
4
2
3
4
1
3
5
4
5
2
OÇ-2
4
4
4
4
2
3
4
1
3
5
4
5
2
OÇ-3
4
4
4
4
2
3
4
1
3
5
4
5
2
OÇ-4
4
4
4
4
2
3
4
1
3
5
4
5
2
OÇ-5
3
4
4
4
2
3
4
1
3
5
4
5
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026