Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi
Ders Kodu: SU226
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Probiyotik Yoğurt, Ayran ve Kefir üretimi yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Bu derste fermente süt ürünlerinden olan ayran, Probiyotik süt ürünleri ve kefirin yapımı, ambalajlanmaları ve saklanmaları konuları işlenmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meryem Kübra SATILMIŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Probiyotik Yoğurt üretimini bilir ve yapar
2.Ayran üretimi bilir ve yapar
3.Kefir Üretimini bilir ve yapar
4.Süzme yoğurt üretimini bilir ve yapar
5.Dünyadaki değişik fermente süt ürünlerini bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Modern Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi. Prof.Dr. Nihat AKIN. 2006. Uğurer Yayınları. ISBN:9750059409
5.Ders Notları (Fermente süt Ürünleri Teknolojisi Prof.Dr. Emel SEZGİN) 1989
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sade Probiyotik Yoğurt Üretimi
1. Hafta - Uygulama
Çiğ sütte inhibitör madde aranması, çiğ süt özelliklerinin tespiti
2. Hafta - Teorik
Sade Probiyotik Yoğurt Üretimi
2. Hafta - Uygulama
Sade Probiyotik üretimi için ön işlemler yapmak
3. Hafta - Teorik
Sade Probiyotik Yoğurt Üretimi
3. Hafta - Uygulama
Liyofilize kültürden ana kültür hazırlama, inkübasyon
4. Hafta - Teorik
Sade Probiyotik Yoğurt Üretimi ve Probiyotik Yoğurdun Depolanması
4. Hafta - Uygulama
İnkübasyon sıcaklığında bekletme , inkübasyon sonunu belirleme, ürünü soğutma
5. Hafta - Teorik
Yoğurttan ayran üretimi
5. Hafta - Uygulama
Set tipi yoğurdun hazırlanması
6. Hafta - Teorik
Yoğurttan ayran üretimi
6. Hafta - Uygulama
Yoğurt pıhtısının kırılması
7. Hafta - Teorik
Yoğurttan ayran üretimi, (ARASINAV)
7. Hafta - Uygulama
Pıhtısı kırılmış yoğurda su katılıp tuzlanması ve ambalajlanması, (ARASINAV)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Sütten Ayran Üretimi/ Sütün ayran üretimine uygunluğunu belirleme
9. Hafta - Teorik
Sütten Ayran Üretimi+Kefir Mayasının Hazırlanması
9. Hafta - Uygulama
Süte belirli oranda su katılması, pıhtı eldesi, pıhtı kırımı ve tuzlanması, kefir mayasının uygun sütte çoğaltılması
10. Hafta - Teorik
Kefir Mayasının Hazırlanması
10. Hafta - Uygulama
Kefir tanelerinden uygun sıcaklıkta ana kültür hazırlaması
11. Hafta - Teorik
Sade kefir üretimi
11. Hafta - Uygulama
Kefir için gerekli olan çiğ sütün özelliklerinin belirlenmesi ve süte ön işlemler uygulanması
12. Hafta - Teorik
Sade kefir üretimi
12. Hafta - Uygulama
İnokülasyon yapılması ve inkübasyon takibi
13. Hafta - Teorik
Sade kefir üretimi + Ambalajlama ve depolama
13. Hafta - Uygulama
İnkübasyona son verip pıhtının kırılması ve soğutulması ardından ambalajlama ve depolama
14. Hafta - Teorik
Ambalajlama ve depolama
14. Hafta - Uygulama
Uygun ambalaj makineleri ile dolum yapma ve uygun koşullarda depolama
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Okuma150230
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)74
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
4
4
3
1
2
1
3
3
4
2
5
4
OÇ-2
4
4
4
3
1
2
1
3
3
4
2
5
4
OÇ-3
4
4
4
3
1
2
1
3
3
4
2
5
4
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026