Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: SU242
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu derste Ülkemizde ağırlıklı olarak üretilen süt ürünlerinin duyusal ve fiziksel analizlerini yapımın öğretmek

Özet İçerik

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak, peynir analizlerini yapmak/değerlendirmek, Yoğurt analizlerini yapmak değerlendirmek, krema analizlerini yapmak değerlendirmek, tereyağı analizlerini yapmak değerlendirmek ve Dondurma analizlerini yapmak değerlendirmek

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meryem Kübra SATILMIŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Peynir analizlerini yapar ve değerlendirir
2.Yoğurt analizlerini yapar ve değerlendirir
3.Krema analizlerini yapar ve değerlendirir
4.Tereyağı analizlerini yapar ve değerlendirir
5.Dondurma analizlerini yapar ve değerlendirir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Teknoloğunun El Kitabı.Prof. Dr. Mehmet Demirci Prof. Dr. Hüznü Gündüz. 2004. Hasad Yayınevi. ISBN:9789758377312
2.Gıda Analizleri. Beyza Ulusoy, Canan Hecer. 2015. Dora Yayıncılık
3.Temel Gıda Analizleri. Vildan Uylaşer , Fikri Başoğlu. 2011. Dora Yayıncılık
4.Süt ve Süt Ürünleri Analiz Yöntemleri. Hatice Şanlıdere Aloğlu (Editör), Zübeyde Öner (Editör). 2018. Sidaş Yayınevi
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Peynirde Duyusal Analizler + Peynirde Fiziksel Analizler
1. Hafta - Uygulama
Peynirde Tat, Koku, İç görünüş ve dış görünüş. Peynirde örnek alma, kurumadde tayini ve hesaplanması
2. Hafta - Teorik
Peynirde Fiziksel Analizler + Peynirde Kimyasal Analizler
2. Hafta - Uygulama
Peynirde yağ tayini ve hesaplanması
3. Hafta - Teorik
Peynirde Kimyasal Analizler
3. Hafta - Uygulama
Peynirde tuz tayini ve hesaplanması
4. Hafta - Teorik
Peynirde Kimyasal Analizler + Yoğurtta Duyusal Analizler
4. Hafta - Uygulama
Peynirde SH ve pH olarak asitlik tayini. Yoğurtta tat, koku kontrolü
5. Hafta - Teorik
Yoğurtta Duyusal Analizler + Yoğurtta Fiziksel Analizler
5. Hafta - Uygulama
Yoğurtta akışkanlı tespiti, yapı tespiti, Yoğurtta SH ve pH cinsinden asitlik tayini
6. Hafta - Teorik
Yoğurtta Fiziksel Analizler + Yoğurtta Kimyasal Analizler
6. Hafta - Uygulama
Yoğurtta yağ miktarının tespiti, kurumadde tespiti
7. Hafta - Teorik
Yoğurtta Kimyasal Analizler (ARASINAV)
7. Hafta - Uygulama
Yoğurtta katkı emülgatör ve stabilizatör aranması (ARASINAV)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Kremada Duyusal Analizler + Kremada Kimyasal Analizler / Kremada tat, koku, renk, görünüş tespiti. yağ tayini
9. Hafta - Teorik
Kremada Kimyasal Analizler
9. Hafta - Uygulama
Kremada SH ve pH cinsinden asitlik tayini
10. Hafta - Teorik
Tereyağında Duyusal Analizler + Tereyağında Kimyasal Analizler
10. Hafta - Uygulama
Tereyağında renk, koku, kıvam tayini, su miktarının tespiti, yağ tayini
11. Hafta - Teorik
Tereyağında Kimyasal Analizler
11. Hafta - Uygulama
Tereyağında tuz tayini, iyot değeri, asitlik tayini
12. Hafta - Teorik
Tereyağında kimyasal analizler + Dondurmada duyusal analizler
12. Hafta - Uygulama
Tereyağında peroksit sayısının tayini, fosfataz testi, dondurmada tat, koku, kıvam tayini
13. Hafta - Teorik
Dondurmada Fiziksel Analizler + Dondurmada Kimyasal Analizlerf
13. Hafta - Uygulama
Dondurmada kurumadde tayini, SH ve pH cinsinden asitlik tayini
14. Hafta - Teorik
Dondurmada Kimyasal Analizler
14. Hafta - Uygulama
Dondurmada yağ tayini
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Okuma170234
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
2
4
2
4
4
5
OÇ-2
2
4
2
4
4
5
OÇ-3
2
4
2
4
4
5
OÇ-4
2
4
2
4
4
5
OÇ-5
2
4
2
4
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026