Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Tesisleri Kuruluş ve Organizasyon
Ders Kodu: SU254
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Süt işletmelerinin yer seçimi, İşlenecek ürünlere uygun proseslerin seçimi, Süt tesisleri inşaat malzemelerinin seçimi, Yardımcı servislerin düzenlenmesi, işletme içi yerleşme şeklinin belirlenmesi ve işletmeye süt alımının organizasyonu yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Bu dertse küçük ve orta ölçekli süt işletmeleri için yer seçimi dahil olmak üzere süt alım yerleri, yardımcı ünite yerleri ve çeşitli süt ürünleri üretim yerlerinin planlanması ve proje çalışmalarının yapılması anlatılmakta ve gösterilmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Ali Kemali ÖZUĞUR
Öğrenme Çıktıları
1.Süt işletmelerinin yer seçimini yapabilme
2.İşlenecek ürünlere uygun proseslerin seçimini yapabilme
3.Süt tesisleri inşaat malzemelerinin seçimini yapabilme
4.Yardımcı servislerin düzenlenmesini yapabilme
5.İşletme içi yerleşme şeklinin belirleyebilme
6.İşletmeye süt alımının organizasyonunu yapabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Tesisleri Kuruluş ve Organizasyonu. Prof.Dr. Tümer URAZ. Ders notları. AÜ Ziraat Fakültesi. 1992.
2.Süt Tesis Kuruluş ve Organizasyonu. Yard.Doç.Dr. Cem KARAGÖZLÜ. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları. 2011.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yöresel Süt İşletmelerinin Yer Seçimi
2. Hafta - Teorik
Bölgesel Süt İşletmelerinin Yer Seçimi
3. Hafta - Teorik
Yoğurt Üretim Prosesi + Peynir Üretim Prosesi
4. Hafta - Teorik
Tereyağı Üretim Prosesi+ İçme Sütü Üretim Prosesi+ Dondurma Üretim Prosesi
5. Hafta - Teorik
Ana Bina İnşaat Malzemeleri Seçimi
6. Hafta - Teorik
Üretime Yardımcı Tesislerde Kullanılacak Malzemeler ve Özellikleri
7. Hafta - Teorik
Buhar Üretim Servisinin Düzenlenmesi+ Soğutma Servisinin Düzenlenmesi
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Soğutma Servisinin Düzenlenmesi+Temizleme ve Atık Su Servisinin Düzenlenmesi (ARASINAV)
9. Hafta - Teorik
Soğutma Servisinin Düzenlenmesi+Temizleme ve Atık Su Servisinin Düzenlenmesi
10. Hafta - Teorik
Süt Alım Yerinin Belirlenmesi+Pastörizasyon Ünitesinin Yerinin Belirlenmesi
11. Hafta - Teorik
İmalat Yerlerinin Belirlenmesi+ Dinlendirme ve Olgunlaştırma Yerlerinin Belirlenmesi
12. Hafta - Teorik
Ambalajlama Yerinin Belirlenmesi+ Soğuk Hava Depolarının Yerlerinin Belirlenmesi+Yardımcı Tesislerin Yerlerinin Belirlenmesi
13. Hafta - Teorik
Yardımcı Tesislerin Yerlerinin Belirlenmesi+ Laboratuarın Yerlerinin Belirlenmesi
14. Hafta - Teorik
Çiğ Sütün İşletmeye Getirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Proje2126
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
2
1
5
5
OÇ-2
1
5
1
2
1
3
3
5
OÇ-3
3
2
2
1
5
OÇ-4
2
2
1
3
2
5
OÇ-5
3
2
5
5
1
2
5
OÇ-6
1
3
2
3
2
1
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026