Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Dondurma Teknolojisi
Ders Kodu: SU230
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve Türk Standartları’na uygun olarak dondurma üretmek için karışımın hazırlanması ve karışımı işleme yeterliliklerinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu derste dondurma üretiminde kullanılan ham maddelerin tanıtılması, bu ham maddelerle karışım hazırlayarak dondurma üretiminin gerçekleştirilmesi öğretilmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Alican TAŞÇIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.1 Öğrenciler bu ders ile birlikte dondurma yapımında kullanılan ham maddeleri bilir ve tanır
2.Öğrenciler dondurma karışımı hazırlamayı bilir
3.Öğrenciler dondurma miksine homojenizasyon uygulamayı bilir
4.Öğrenciler dondurma miksine nasıl ısıl işlem uygulanacağını bilir
5.Öğrenciler dondurma miksini dondurup sertleştirme işlemini bilir
6.Öğrenciler dondurmanın nasıl ambalajlanacağını ve depolanacağını bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Dondurma Bilimi ve Teknolojisi. Prof.Dr. Nihat AKIN. 2009. Konya.
2.Dondurma Teknolojisi. http://www.diatek.com.tr/Makale-Yontem/Genel/Dondurma-Teknolojisi_201.htm
3.Dondurma Teknolojisi. Yard.Doç.Dr. Ayşe GÜRSOY. http://cv.ankara.edu.tr/duzenleme/kisisel/dosyalar/29032016135116.pdf
4.Dondurma Üretiminde Kritik Kontrol Noktaları. https://www.foodelphi.com/dondurma-uretiminde-kritik-kontrol-noktalari/
5.Dondurma. http://www.gidamo.org.tr/resimler/ekler/7b05eca4833a7fc_ek.pdf?dergi=214
6.A'dan Z'ye Gıda Katkı Maddeleri. Editör:Muhittin Tayfur. 2014. Detay Yayıncılık.
7.Gıda Katkı Maddeleri. Dr. Tomris Altuğ. 2009. Akademik Yayıncılık
8.Süt Teknolojisi. Atilla KONAR. 2015. Çukurova Üniversitesi Yayınları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
İşlenecek ders ve konular hakkında bilgilendirme
1. Hafta - Uygulama
Üretilecek dondurma çeşidinin tespiti, çiğ sütün özelliklerinin dondurma yapımına uygunluğunun tespiti, eklenecek yağ miktarının hesaplanması
2. Hafta - Teorik
Dondurmanın tarihçesi ve çeşitleri
2. Hafta - Uygulama
Dondurmaya eklenecek şeker miktarının tespiti
3. Hafta - Teorik
Dondurma bileşiminin tanımı
3. Hafta - Uygulama
Dondurma yapımında kullanılacak olan süt tozu miktarının belirlenmesi
4. Hafta - Teorik
Dondurma miksinin tanımı
4. Hafta - Uygulama
Dondurma yapımında kullanılacak olan emülgatör ve stabilizatör seçimi ve katılacak miktarların hesaplanması
5. Hafta - Teorik
Dondurma miksinde kullanılan ham maddeler
5. Hafta - Uygulama
Dondurmaya eklenecek meyve, aroma ve renk maddelerinin miktarının hesaplanması
6. Hafta - Teorik
Dondurma miksinde kullanılan ham maddeler
6. Hafta - Uygulama
Dondurma miksinin homojenize ve pastörize edilmesi
7. Hafta - Teorik
Dondurma yapımında uygulanan işlemler
7. Hafta - Uygulama
Dondurma miksinin olgunlaştırma sıcaklığına getirilmesi ve olgunlaştırılması
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Dondurma yapımında uygulanan işlemler, karışımın dondurulması ve ambalajlanması (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Dondurma miksinin dondurulması ve ambalajlanması
9. Hafta - Uygulama
Kesikli dondurucularda miksin dondurulması ve dondurma eldesi, ambalajlama ve sertleştirme
10. Hafta - Teorik
Dondurma miksinin dondurulması ve ambalajlanması
10. Hafta - Uygulama
Sürekli dondurucularda miksin dondurulması ve dondurma eldesi, ambalajlama ve sertleştirme
11. Hafta - Teorik
Dondurmanın depolanması
11. Hafta - Uygulama
Yumuşak dondurucularda miksin dondurulması ve dondurma eldesi, ambalajlama
12. Hafta - Teorik
Dondurmanın depolanması
12. Hafta - Uygulama
Diğer dondurucularda miksin dondurulması ve dondurma eldesi, ambalajlama ve sertleştirme
13. Hafta - Teorik
Dondurma üretiminde görülebilecek hatalar
13. Hafta - Uygulama
Dondurmanın sertleştirilmesinde kullanılan normların depoda gerçekleştirilmesi
14. Hafta - Teorik
İşlenen konular hakkında genel tekrar ve değerlendirme
14. Hafta - Uygulama
Dondurmanın sertleştirilmesinde kullanılan normların depoda gerçekleştirilmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Bireysel Çalışma100110
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı114115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
3
1
2
3
5
OÇ-2
3
3
4
3
1
1
1
4
3
5
4
5
3
OÇ-3
5
1
2
5
OÇ-4
5
1
2
5
OÇ-5
5
1
2
5
OÇ-6
5
1
2
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026