Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Özel Süt Ürünleri
Ders Kodu: SU269
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders kapsamında; takviyeli sütler, rekombine süt ürünleri, imitasyon süt ürünleri, bebek mamaları, süt proteini ürünleri gibi özel süt ürünlerinin bileşimi, üretimi ve teknolojik özelliklerine dair bilgilerin öğrencilere kazandırılması hedeflenmektedir. Öğrencilerin bu ürünlerin üretim teknolojileri, kalite kontrol süreçleri, ambalajlama yöntemleri, yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Amaca uygun olarak değiştirilmiş süt ve ürünleri üretimi değerlendirilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Besleyici ve sunum amaçlı süt ürünlerini bilir ve yapar
2.Taklit süt ürünlerini bilir ve yapar
3.Takviyeli süt ürünlerini bilir ve yapar
4.Rekombine süt ürünlerini bilir ve yapar
5.Peynir altı suyundan ürün elde etmeyi bilir ve üretir
6.Özel süt ürünleri üretim teknikleri hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt ve Mamulleri Teknolojisi Prof Dr. M. Üçüncü
2.Süt Esaslı Ürünler Teknolojisi. Asuman Gürsel. 2007. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. ISBN:975-482-534-3
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Özel süt giriş ve tanımlar
2. Hafta - Teorik
Besleyici ve sunum amaçlı takviye edilen sütler
3. Hafta - Teorik
Sağlık nedeni ile takviye edilen sütler
4. Hafta - Teorik
Rekombine süt ürünleri
5. Hafta - Teorik
İmitasyon süt ürünleri yapısında bulunan maddeler
6. Hafta - Teorik
İmitasyon ve ikame süt ürünleri
7. Hafta - Teorik
Süt proteinlerinin fonksiyonel özellikleri ve üretimi
8. Hafta - Teorik
Ara Sınav (Vize)
9. Hafta - Teorik
Süt proteini kökenli ürünlerin tanıtımı
10. Hafta - Teorik
Süt proteini kaynaklı ürünlerin üretimi
11. Hafta - Teorik
Bebek Maması Çeşitleri
12. Hafta - Teorik
Bebek Maması Üretimi
13. Hafta - Teorik
Sütlü tatlı yapımında kullanılan maddeler
14. Hafta - Teorik
Sütlü Tatlı Üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma110222
Bireysel Çalışma120448
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
2
OÇ-2
5
3
3
OÇ-3
2
4
OÇ-4
3
3
2
OÇ-5
2
1
3
OÇ-6
2
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026