Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Ambalajlama
Ders Kodu: SU140
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun Cam malzeme ile ambalajlama, Plastik ve plastik esaslı ambalaj materyalleri ile ambalajlama, Teneke ambalaj materyali ile ambalajlama ve Kâğıt ve karton malzeme ile ambalajlama yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Bu derste süt endüstrisinde kullanılan ambalaj materyallerini inceleyerek çeşitli süt ürünlerinde depolama sırasında oluşabilecek biyotik ve abiyotik bozulmaları öğrenerek ambalaj materyalleri ile ürünlerin raf ömürlerini arttırmak ve ambalajlama yapmak konuları işlenmektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Genel ambalaj bilgilerini bilir
2.Süt endüstrisindeki yenilikçi ambalaj teknolojilerini bilir
3.Süt ürünlerinin hangi ambalaj materyali ile ambalajlanacağını bilir
4.Ambalaj ve ambalaj maddeleri kontrolü yönetmeliğini bilir
5.Ambalaj materyallerinin avantajlarını ve dezavantajlarını bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Ambalajlama Teknolojisi. Prof.Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ. Uğurer Yayıncılık
2.Murat Emre Terzioğlu, İhsan Bakırcı New packaging methods used in the dairy industry
3.Nano-biocomposite based color sensors: Investigation of structure, function, and applications in intelligent food packaging Sajad Pirsa, Iraj Karimi Sani, Sanaz Sadat Mirtalebi
4.Novel bio-based, time-temperature dependent colorimetric ink and film containing colorants from the red pitaya (Hylocereus costaricensis) Rinrampai Puttipan, Surachai Khankaew
5.Smart packaging of food for the 21st century – A review with futuristic trends, their feasibility and economics Phalgun Madhusudana, Nagendra Chellukuria, Neeta Shivakumarb
6.INTELLIGENT PACKAGING ındustry leaflet
7.Trends and applications of intelligent packaging in dairy products: a review Adel Mirza Alizadeh, Mohammad Masoomian, Mahsa Shakooie, Maryam Zabihzadeh Khajavi & Mehdi Farhoodi
8.Intelligent Packaging: Concepts and Applications Kıt L. Yam, Paul T. Takhıstov, And Joseph Mıltz
9.Bio-nanocomposites and their potential applications in physiochemical properties of cheese: an updated review Saeed ucretliari, Hamed Ahari, Antonella Pasauglone, Emir Ali Envar, Sara Allah, Yari Beyk, Sima Morodi
10.Cheese packaging by edible coatings and biodegradable nanocomposites; improvement in shelf life, physicochemical and sensory properties J.Ploska, M Garbowska, K Rybak, Berthold Pluta, L Stasiak-Rozarnka
11.Review of Time Temperature Indicators as Quality Monitors in Food Packaging By Shaodong Wang, Xinghai Liu, Mei Yang, Yu Zhang, Keyu Xiang and Rong Tang
12.Protein-Based Active Film as Antimicrobial Food Packaging: A Review Nurul Saadah Said ve Norizah Mhd Sarbon
13.Near field communication (NFC) technology in the packaging industry Laura Gegeckiene, İngrida Gegeckiene, Ingrida Vwnyte, Justina Karpavice
14.Flexible Strain and Temperature Sensing NFC Tag for Smart Food Packaging Applications Pablo Escobedo, Mitradip Bhattacharjee, Fatemeh Nikbakatnasrabadi, Ravinder S. Dahiya
15.Sergii Verbytskyi, Oleksandr Kuts, Nataliia Patsera, Olha Kozachenko Packaging of milk products: possibility and expedience of using biodegradable polymers for the purpose
16.Mario Ščetar, Irena Barukčić, Mia Kurek, Katarina Lisak Jakopović, Rajka Bozanić, Kata Galić Packaging perspective of milk and dairy products
17.Abisheka T. Pandian, Smriti Chaturvedi , Snehasis Chakraborty Applications of enzymatic time–temperature indicator (TTI) devices in quality monitoring and shelf‑life estimation of food products during storage
18.Álvarez-Martínez, E. Barrajón-Catalán, M. Herranz-López Antibacterial plant compounds, extracts and essential oils: An updated review on their effects and putative mechanisms of action
19.Abisheka T. Pandian, Smriti Chaturvedi, Snehasis Chakraborty Applications of enzymatic time–temperature indicator (TTI) devices in quality monitoring and shelf‑life estimation of food products during storage
20.Gaurav Kr Deshwal and Narender Raju Panjagari Active and Intelligent Packaging of Cheese: Developments and Future Scope
21.Q Murphie Sweetened condensed milk preparation, packaging and preservation
22.Muharrem DEMiR; https://www.apack.com.tr/images/userfiles/gida-ambalajlama-plastik-ambalajlar.pdf
23.https://www.ambalajurunleri.net/sayfa/karton-kutu-nedir-nerelerde-kullanilir
24.http://ambalaj.org.tr/tr/ambalaj-ve-cevre-ahsap-ambalajlar.html
25.https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/662929
26.https://www.european-bioplastics.org/market/
27.https://noissue.co/blog/everything-to-know-about-smart-packaging-definition-examples-and-tips/
28.https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666154321001599
29.https://www.researchgate.net/publication/304382340_Chapter_3_Edible_Packaging_for_Dairy_Products
30.https://components101.com/articles/introduction-to-gas-sensors-types-working-and-applications
31.https://components101.com/articles/introduction-to-gas-sensors-types-working-and-applications
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Ambalajın tanımı, görevleri ve ambalaj materyalinin seçimini etkileyen faktörler.
2. Hafta - Teorik
Cam, kağıt ve metal ambalaj materyalleri
3. Hafta - Teorik
Kompozit ve plastik ambalaj materyalleri
4. Hafta - Teorik
Pastörize ve sterilize içme sütlerinin ambalajlanması
5. Hafta - Teorik
Fermente süt ürünlerinin ambalajlanması
6. Hafta - Teorik
Peynir çeşitlerinin ambalajlanması
7. Hafta - Teorik
Peynir çeşitlerinin ambalajlanması
8. Hafta - Teorik
Krema, tereyağı ve dondurmanın ambalajlanması
9. Hafta - Teorik
Süttozu ve koyulaştırılmış sütün ambalajlanması
10. Hafta - Teorik
Antimikrobiyal ambalajlar, Modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve Nanokompozit ambalajlar
11. Hafta - Teorik
Ambalaj teknolojisinde yenilebilir kaplamalar ve filmler, doğada çözünebilen ambalajlar ve raf ömrünü uzatan ambalajlar
12. Hafta - Teorik
Aktif ambalajlar
13. Hafta - Teorik
Veri taşıyıcı ambalajlar
14. Hafta - Teorik
Akıllı paketleme
15. Hafta - Teorik
Akıllı paketleme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Okuma140342
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
1
4
1
1
1
5
3
OÇ-2
1
4
1
1
1
5
3
OÇ-3
1
4
1
1
1
5
3
OÇ-4
1
4
1
1
1
5
3
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026