Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yöresel Peynir Teknolojisi
Ders Kodu: SU237
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak Mihalıç Peyniri, Civil Peyniri, Hellim Peyniri Üretimi Van Otlu Peyniri ve Örgü Peyniri yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Bu derste yöresel olarak üretilen peynirlerin endüstriyel düzeyde nasıl üretilebileceği ve yapım aşamaları anlatılmaktadır

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Alican TAŞÇIOĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Mihalıç Peyniri Üretimini bilir ve yapar
2.Civil Peyniri üretimini bilir ve yapar
3.Hellim Peyniri üretimini bilir ve yapar
4.Van Otlu Peyniri üretimini bilir ve yapar
5.Örgü Peyniri üretimini bilir ve yapar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Teknolojisi (Prof.Dr. Atilla YETİŞMEYEN) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
2.Süt Teknolojisi (Prof.Dr. Ahmet KURT) Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
3.Süt ve Mamülleri Teknolojisi (Prof.Dr. Mustafa Üçüncü) Ege üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
4.Geleneksel Anadolu Peynirleri (Yard.Doç.Dr. Ufuk KAMBER) Uğurer Yayınları
5.Otlu Peynir (Doç.Dr. Hayri COŞKUN) Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:31
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Mihalıç Peynirinde Teleme Elde Edilmesi
1. Hafta - Uygulama
Çiğ sütün işlemeye uygunluğunu belirleme, ön işlemler uygulama
2. Hafta - Teorik
Mihalıç peynirinde teleme elde edilmesi + Mihalıç peynirinde peynirin olgunlaştırılması ve depolanması
2. Hafta - Uygulama
Peynir mayası ile pıhtılaştırma, baskılama, haşlama
3. Hafta - Teorik
Mihalıç peynirinde peynirin olgunlaştırılması ve depolanması + Civil peyniri üretiminde teleme elde edilmesi
3. Hafta - Uygulama
Mihaliç peynirinin olgunlaştırılma koşullarının yaratılması ve olgunlaştırma, çivil peyniri için uygun sütün temin edilmesi ve özelliklerinin tespiti, peynir mayası ile pıhtılaşmanın gerçekleştirilmesi
4. Hafta - Teorik
Civil Peyniri Üretiminde Teleme Elde Edilmesi
4. Hafta - Uygulama
Pıhtı kırımın gerçekleştirilmesi, gerekli asitliğe gelinceye kadar olgunlaştırma, sulu haşlama
5. Hafta - Teorik
Civil peyniri üretiminde teleme elde edilmesi Civil peynirinin tuzlanması
5. Hafta - Uygulama
Civil peyniri için tuz oranın belirlenmesi ve civil peynirinin tuzlanması
6. Hafta - Teorik
Civil peynirinin ambalajlanması ve depolanması + Hellim peynirinde teleme eldesi
6. Hafta - Uygulama
Civil peyniri için uygun ambalajın seçimi ve ambalajlanması, Hellim peyniri için uygun süt seçimi, ön işlemlerin uygulanması, ısıl işlem, mayalama, pıhtı eldesi
7. Hafta - Teorik
Hellim peynirinde teleme eldesi
7. Hafta - Uygulama
Pıhtı ısıtma, PAS eldesi, baskılama, porsiyonlama, haşlama
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Örgü Peynirinin Ambalajlanması ve Depolanması (Ara Sınav)
9. Hafta - Teorik
Hellim peynirinde teleme eldesi + Hellim peynirinin ambalajlanması ve depolanması
9. Hafta - Uygulama
Hellimin olgunlaştırılması, vakum ambalajlama ve depo koşullarının gerçekleştirilmesi
10. Hafta - Teorik
Van otlu peynirinde teleme elde edilmesi
10. Hafta - Uygulama
Uygun sütün belirlenmesi, ön işlemler uygulanması
11. Hafta - Teorik
Van otlu peynirinde teleme elde edilmesi
11. Hafta - Uygulama
Peynir yapımında kullanılacak otların seçimi ve hazırlanması, sütün mayalanması, pıhtı eldesi, pıhtı kırımı, PAS ayrılması, bi kat teleme, bir kat ot olmak üzere ot ilavesi yapılarak baskıya almak
12. Hafta - Teorik
Van otlu peynirinde telemenin işlenmesi
12. Hafta - Uygulama
Porsiyonlama ve tuzlama yöntemi seçimi ve tuzlama işleminden sonra büyük ambalajlama yaparak olgunlaştırma
13. Hafta - Teorik
Van otlu peynirinde telemenin işlenmesi + Van otlu peynirinin olgunlaştırılması ve depolanması
13. Hafta - Uygulama
Büyük ambalajlama yaparak olgunlaştırma, uygun depolama koşullarının sağlanması
14. Hafta - Teorik
Örgü Peynirinde Teleme Eldesi + Örgü Peynirinin Ambalajlanması ve Depolanması
14. Hafta - Uygulama
Uygun süt seçimi, ön işlemler uygulama, ısıl işlem uygulama, mayalama, pıhtı kırım, pıhtı ısıtma, PAS ayırma, baskılama, teleme doğrama, sulu haşlama, örme, salamura hazırlama
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Laboratuvar140228
Okuma140228
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
4
4
3
1
2
3
1
4
5
4
5
3
OÇ-2
4
4
4
3
1
2
3
1
4
5
4
5
3
OÇ-3
4
4
4
3
1
2
3
1
4
5
4
5
3
OÇ-4
4
4
4
3
1
2
3
1
4
5
4
5
3
OÇ-5
4
4
4
3
1
2
3
1
4
5
4
5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026