Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Starter Kültürleri
Ders Kodu: SU256
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere süt ürünleri, beslenme ve sağlık açısından saf kültürün önemini, saf kültür üretimini ve hazırlanmasını, üretim sırasında kullanımlarını öğretmek amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Süt ürünleri üretiminde saf kültürünün öneminin bilinmesi ve değerlendirilmesi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meryem Kübra SATILMIŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Starter kültürlerin tanımını, sınıflandırılmasını ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olma.
2.Süt ürünlerinde kullanılan starter kültürleri tanır. Starter kültürlerin mikrobiyolojik özelliklerini, büyüme koşullarını ve metabolik aktivitelerini bilir.
3.Starter kültürlerin üretim, çoğaltım ve korunma yöntemlerini açıklar. Probiyotik ve prebiyotik mikroorganizmalar ile starter kültürlerin farklarını karşılaştırır.
4.Starter kültürlerle ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeleri tanımlar.
5.Starter kültürlerin üretim prosesine entegrasyonunda karşılaşılan sorunları analiz eder ve çözüm önerileri sunar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Endüstrisinde Laktik Asit Bakterileri. KILIÇ,S. 2010.
2.Süt Endüstrisinde Saf Kültür. KILIÇ,S. 2001
3.Gıda Mikrobiyolojisi. ERKMEN, O.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Saf kültürün tanımı ve endüstrisinde kullanımı hakkında bilgi verilmesi
2. Hafta - Teorik
Süt asidi bakterileri Lactobacillaceae familyası grubu hakkında bilgi verilmesi
3. Hafta - Teorik
Süt asidi bakterileri Streptobacteriaceae familyası
4. Hafta - Teorik
Süt asidi bakterileri Leuconostoc genus
5. Hafta - Teorik
Süt asidi bakterileri Propionibacterium genus
6. Hafta - Teorik
Süt endüstirinde probiyotik kültürler
7. Hafta - Teorik
Süt endüstrisinde küflerin mayaların kullanımları
8. Hafta - Teorik
Ara Sınav (Vize)
9. Hafta - Teorik
Saf kültürde yer alan bakterilerin seçimleri
10. Hafta - Teorik
Ticari olarak üretilen saf kültürler
11. Hafta - Teorik
Saf kültürlerin temel işlevleri
12. Hafta - Teorik
Saf kültür kullanımının faydaları
13. Hafta - Teorik
Saf kültürlerin çoğaltılması ve hesaplamalar
14. Hafta - Teorik
Saf kültürlerde kalite kontrol ve görülen hatalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Okuma120224
Bireysel Çalışma120448
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
2
3
OÇ-2
3
4
2
OÇ-3
2
1
3
OÇ-4
2
3
2
1
OÇ-5
5
2
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026