Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Endüstrisi Alet ve Makineleri
Ders Kodu: SU131
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu derste süt endüstrisinde sütün işleme hazırlanması, çeşitli ürünlere işlenmesinde kullanılan alet ve ekipmanların, ürün ambalajlanmasında kullanılan alet ve ekipmanların tanınması ve iş yeri alet ve ekipmanlarının temizlenmesinde kullanılan alet ve ekipmanların neler olduğunun öğretilmesi amaçlanmakta ayrıca yeni ürün geliştirme ve yeni iş yeri açmada gerekli olan alet ve makinelerin neler olduğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu derste sütün üretildiği yerden başlayarak nakli, süt kabul, ürün işleme, ürün ambalajlama iş yeri alet ve ekipmanların temizlenmesi konuları işlemektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meryem Kübra SATILMIŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Sütün üretildiği yerde ve sütün ürün üretim yerine taşınmasında kullanılan alet ve makineleri bilir
2.Süte uygulanan temel işlemlerdeki alet ve makineleri bilir
3.Çeşitli süt ürünleri üretiminde kullanılan alet ve makileri bilir
4.Üretim yeri ve üretim alet ve ekipmanlarının temizlenmesinde kullanılan alet ve ekipmanları bilir
5.Süt ürünlerinin ambalajlanmasında kullanılan alet ve ekipmanları bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıda Endüstrisi Makineleri Prof.Dr. İlbilge SALDAMLI savaş Yayınevi
2.Süt teknolojisi Sütün Bileşimi ve İşlenmesi Prof.Dr. Mustafa METİN Ege üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
3.Süt ve Mamülleri Teknolojisi Prof.Dr. Mustafa Üçüncü Ege üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları
4.https://firatozel.files.wordpress.com/2016/10/ic59fletmelerde-temizlik-ve-dezenfeksiyon.pdf
5.http://www.tarimkutuphanesi.com/SUT_INEKLERINDE_SAGIM_VE_SAGIM_TEKNIKLERI_00141.html
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sütün üretildiği yer, sütün ürün işleme yerine nakli, ürün işleme yeri ve sütün işletmede depolanmasında kullanılan alet ve makineler
2. Hafta - Teorik
Sütün temizlenmesinde kullanılan alet ve makineler
3. Hafta - Teorik
Süt yağının ayrılmasında kullanılan alet ve makineler
4. Hafta - Teorik
Sütün homojenizasyonunda kullanılan alet ve makineler
5. Hafta - Teorik
Sütün standardizasyon işleminde kullanılan alet ve makineler
6. Hafta - Teorik
Evaparatörler
7. Hafta - Teorik
Baktefügasyon ve deaerasyon işlemlerinde kullanılan alet ve makineler
8. Hafta - Teorik
Isıl işlemde kullanılan alet ve makineler
9. Hafta - Teorik
Borulu ısı değiştiriciler
10. Hafta - Teorik
Sütün kurutulmasında kullanılan alet ve makineler
11. Hafta - Teorik
Sütün püskürtme yöntemiyle kurutulmasında kullanılan alet ve makineler
12. Hafta - Teorik
Sütün sterilizasyonunda kullanılan alet ve makineler
13. Hafta - Teorik
Süt ve ürünlerin taşınması ve iletiminde kullanılan alet ve makineler
14. Hafta - Teorik
İçme sütü ambalajlama ve şişe yıkamada kullanılan alet ve makineler
15. Hafta - Teorik
Ürün üretiminde kullanılan alet ve makinelerin temizlenmesinde, çeşitli süt ürünlerinin üretiminde ve ambalajlanmasında kullanılan alet ve makineler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders152030
Ara Sınav110010
Dönem Sonu Sınavı112012
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)52
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
5
3
2
3
OÇ-2
4
3
4
3
OÇ-3
5
3
2
2
1
OÇ-4
3
4
3
2
OÇ-5
3
3
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026