Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kalite Güvencesi ve HACCP Uygulamaları
Ders Kodu: SU259
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu derste Kalite kavramının öğretilmesi ve Süt üretim işletmelerinde kalite oluşturma, kalite kontrol hakkında öğrencinin bilinçlendirilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığının Süt İşletmelerinden istediği HACCP belgelerinin düzenlemesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Kalite ve Kalite Kontrolün tanımı, kalite çeşitleri, Kalite Kontrol Bölümü, muayene ve analiz ve HACCP uygulamaları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Kemalettin AĞIZAN
Öğrenme Çıktıları
1.HACCP uygulamalarının ne olduğunu bilir ve bu doğrultuda kalite kontrol mekanizmaları oluşturulmasında katkıda bulunur
2.Süt ürünleri üreten işletmelerdeki HACCP evraklarının doldurulması ve takibini yapar
3.Süt işletmelerindeki kritik kontrol noktalarını bilir ve kontrollerini yapar
4.Süt işletmelerinde Kalite Kontrol Bölümünün oluşturulmasında katkıda bulunur
5.Süt İşletmelerinde Üretim bölümü ile kalite kontrol bölümü arasındaki iletişimde yer alır
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kalite ve Kalite Kontrol Ders Notları
2.Kalite Yönetim Sistemi Dr. Türker BAŞ- Murat OYMAK Seçkin Yayınevi
3.Toplam Kalite Yönetimi Yard.Doç.Dr. Said KINGIR Nobel Yayınevi
4.KALİTE YÖNETİMİ Prof. Dr. Muharrem Tuna, Doç. Dr. Oğuz Diker Detay Yayıncılık
5.Toplam Kalite Yönetimi Prof. Dr. Hasan Şimşek Seçkin Yayıncılık
6.Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemi Standartları Sıdıka Parlak EKİN KİTABEVİ YAYINLARI
7.Kalite Kontrol ve Kalite Güvence Sistemleri Prof. Dr. Orhan Çağlayan Seçkin Yayıncılık
8.Kalite Yönetimi Ve Planlaması Ahmet Öztürk Ekin Yayınları
9.HACCP A Complete Guide The Art of Service - HACCP Publishing ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1867443902
10.HACCP Fırat Özel Pawer Poind Sunumu
11.Gıda İşletmelerinde Haccp Uygulamaları ve Denetimi Artemis Karaali
12.HACCP Carol A. Wallace , Carol A. Wallace Wiley Yayınevi Barkod: 9781118427200
13.HACCP A Practical Approach Sara Mortimore, Carol Wallace
14.https://www.scribd.com/doc/83663934/HACCP-EL-K%C4%B0TABI
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kalite ve Kalite kontrolünün tanımı ve kaliteyi oluşturan temel unsurlar
2. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolün amaçları
3. Hafta - Teorik
Kalite Kontrol Bölümünün organizasyonu ve görevleri
4. Hafta - Teorik
Kalite Kontrol Bölümünün diğer bölümlerle ilişkisi
5. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolünde genel prensipler
6. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolünde muayene ve analiz
7. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolünde muayene ve analiz
8. Hafta - Teorik
Kalite Kontrolünde örnekleme
9. Hafta - Teorik
Toplam Kalite yönetiminin temel öğeleri
10. Hafta - Teorik
Toplam Kalite yönetimini etkileyen faktörler
11. Hafta - Teorik
HACCP Gıda güvenliği sistemi tanımları
12. Hafta - Teorik
HACCP Yönetim sistemi, Organizasyon ve Sorumluluklar
13. Hafta - Teorik
HACCP sistem şartları, doküman ve veri kontrolü
14. Hafta - Teorik
HACCP sisteminin izlenmesi
15. Hafta - Teorik
Tarım ve Orman Bakanlığının Süt ürünleri üreten işletmelerinden zorunlu olarak istediği HACCP evraklarının tanıtımı ve evrakların doldurulması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders201428
Ödev20510
Okuma20510
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
3
2
OÇ-2
3
2
2
OÇ-3
3
2
4
OÇ-4
3
3
3
OÇ-5
2
2
4
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026