Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Ürünlerinde Duyusal Analizler
Ders Kodu: SU252
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Süt ve ürünlerinde duyusal kalite karakteristiklerini, üretimin değişik aşamalarında kullanılan duyusal test yöntemleri hakkında öğrenciyi bilgilendirmek

Özet İçerik

Gıda kalitesi ve gıda kalite karakteristikleri, duyusal testin tarihsel gelişimi, duyusal test kullanım amaçları, panelist seçimi ve panel oluşturma, panel örneklerinin hazırlanması, duyusal test yöntemleri, farklılık testleri kalite-kantitite testleri

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Şevki ÇETİNER
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda kalite karakteristiklerini bilir
2.Duyusal analiz için panelist seçme kriterlerini bilir
3.Panel örneklerinin hazırlanmasını bilir
4.Duyusal test yöntemlerini bilir
5.Duyusal testlere ait rapor hazırlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gıdalarda Duyusal Değerlendirme. Tomris Altuğ, T, Elmacı, Y. 2011. Sidas Medya Ltd. Şti. İzmir. ISBN:978‐9944‐5660‐8‐7
2.Duyusal Test Teknikleri. Milli Eğitim bakanlığı ders notları. 2014. http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Duyusal%20Test%20Teknikleri.pdf
3. Duyusal değerlendirmede sonuca güveni etkileyen faktörler. Gönül, M. 1983. Gıda Dergisi, No:6. Kasım‐Aralık, 287‐295.
4.Öğretim Elemanı Ders Notları (Öğr.Gör.Dr. Engin YARALI)
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda kalite karakterisitkleri
1. Hafta - Uygulama
Gıdalardaki kalite özellilerini kramer çemberinde inceleme
2. Hafta - Teorik
Gıdanın görünüş, kinestetik ve lezzet özellikleri
2. Hafta - Uygulama
Çeşitli gıdalarda görünüş, kinestetik ve lezzet özelliklerini inceleme
3. Hafta - Teorik
Duyusal testin tarihsel gelişimi ve duyusal testin kullanım amaçları
3. Hafta - Uygulama
Duyusal testin kullanım amaçlarını inceleme
4. Hafta - Teorik
Panel lideri ve panelist seçimi
4. Hafta - Uygulama
Panel lideri ve panelist seçimi
5. Hafta - Teorik
Panelistlerin kararını etkileyen faktörler
5. Hafta - Uygulama
Panelist kararını etkileyen psikolojik ve fizyolojik etkenleri inceleme
6. Hafta - Teorik
Dört temel tadın tanımlanması
6. Hafta - Uygulama
Dört temel tadı belirleme
7. Hafta - Teorik
Panel örneklerinin hazırlanması (Ara Sınav)
7. Hafta - Uygulama
Çeşitli gıdalarda örnek hazırlama (Ara Sınav)
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Duyusal analiz yöntemleri ve Amaca uygun duyusal test yöntemini belirleme
9. Hafta - Teorik
Tek örnekli değerlendirme. Farklılık testleri
9. Hafta - Uygulama
Tek örnekli değerlendirme testini uygulama
10. Hafta - Teorik
İkili test. İkili-üçlü test, Eşlenmiş kıyaslama testi
10. Hafta - Uygulama
İkili test, ikili-üçlü test ve eşlenmiş kıyaslama testi yapma
11. Hafta - Teorik
Üçgen test. kalite-kantitite testleri
11. Hafta - Uygulama
Üçgen testi inceleme
12. Hafta - Teorik
Sıralama ve puanlama testleri
12. Hafta - Uygulama
Sıralama ve puanlama testlerini pratik olarak uygulama
13. Hafta - Teorik
Hedonik skala testi. Profil testleri
13. Hafta - Uygulama
Profil testi uygulama ve test sonuçlarını grafiğe aktarma
14. Hafta - Teorik
Doku ve lezet profil testleri. Robinson ambalaj testi
14. Hafta - Uygulama
Doku ve lezet profil testlerini inceleme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders140114
Okuma220244
Bireysel Çalışma120224
Ara Sınav1011
Dönem Sonu Sınavı1011
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)98
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
5
3
3
4
OÇ-2
3
3
4
OÇ-3
3
4
4
OÇ-4
4
5
5
5
OÇ-5
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026