Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Akademik Bilgiler
Eğitim - Öğretim Türü
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi - Normal Öğretim
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi (İÖ) - İkinci Öğretim
Eğitim Öğretim Sistemi
Zeytincilik ve Zeytin işleme Teknolojisi Programı iki yıl ön lisans eğitimi vermektedir.
Programlar Arası Değişim ve Geçiş Koşulları
Programlar Arası Değişim ve Geçişlerde Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin ilgili maddelerinin hükümleri uygulanır.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar "Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi alanında Ön Lisans Diploması" derecesi alırlar.
Kayıt ve Kabul Koşulları
Kabul ve kayıt için; Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin ilgili maddelerinin hükümleri uygulanır.
Önceki Öğrenmenin Tanınması
Yüksekokula yatay/dikey geçişlerde Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi’nin ilgili maddelerinin hükümleri uygulanır.
Yeterlilik Koşul ve Kuralları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir. Bu programda 30 iş günü staj zorunluluğu bulunmaktadır.
Program Profili
Bu programın temel amacı, sektöründe, zeytin fidanı dikiminden zeytin hasadına kadar olan sürede yapılması gereken işleri planlayabilen-yürütebilen, zeytin ve zeytinyağı üretim, laboratuar, pazarlama, muhafaza ve yönetim konularında çağdaş bilgi ve beceri yetisine sahip nitelikli ara eleman yetiştirmektir. Programda teorik dersler yanında, kampus içinde yer alan üretim birimlerinde uygulamalı olarak yürütülen dersler de bulunmaktadır. Ayrıca çevrede faaliyet gösteren zeytin ve zeytinyağı işletmelerine de teknik geziler düzenlenmektedir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Zeytin teknikeri çalışma alanındaki görevi itibari ile üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye ve uygulama becerisine sahip ara teknik elemandır. Bu özelliklere sahip bir eleman küçük veya orta büyüklükteki işletmelerde yöneticilik rolünü de üstlenebilir. Teknikerler yönetime karşı sorumludurlar ve usta ile teknisyenlerin çalışmalarını denetler. Zeytin teknikerleri sofralık zeytin ile ilgili işletmelerde, yetiştiricilik ile ilgili işletmelerde, zeytin sıkım ve zeytinyağı işletmelerinde kamu kurumlarında (Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı Kontrol laboratuarları, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri) çalışabildikleri ara teknik eleman olarak iş bulabilmektedirler.
Üst Derece Programlara Geçis
Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, DGS sınavı sonuçlarına göre Kültür Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması ve Ziraat Mühendisliği ve ayrıca sınavsız olarak Anadolu Ünv. Açık Öğretim Fakültesinin İktisat ve İşletme Fakültelerine geçebilmektedir.
Sınavlar, Ölçe ve Değerlendirme
Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı öğrencileri, Adnan Menderes Üniversitesi, Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne tabidir. Bu yönetmeliğe göre Öğrencilerin aldıkları derslerden başarılı olup olmadıkları bir ara sınav, iki dönem sonu sınavı (final/bütünleme) olmak üzere iki aşamada değerlendirmeye tâbi tutulmaktadır. Geçme notu tespit edilirken, ara sınav % 40, dönem sonu sınavı da % 60 oranında etkili olmaktadır. Dersi başarmak için geçeli not 60’dır.
Mezuniyet Koşulları
Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksekokulu Eğitim-Öğretim yönergesinde yer alan Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programına ait dersleri başarmış olmak ve staj yükümlülüğünü yerine getirmiş olmak.
Staj Durumu
Öğrenciler Adnan menderes Üniversitesi, Çine Meslek Yüksekokulu, Öğrenci Staj Yönergesine tabidir. Staj süresi 30 işgünüdür. Stajlar, Adnan Menderes Üniversitesinin ilgili birimlerinde, Bakanlıklara bağlı kuruluşlarda, Yurt içi ve Yurt dışında ilgili meslek odalarına kayıtlı ve programa uygun olarak en az ön lisans mezunu kişilerin çalıştırıldığı işyerlerinde ve kadrosunda programa uygun en az ön lisans düzeyinde eğitim yapmış görevli uzman kişi ya da usta öğretici bulunduran kuruluşlarda gerçekleşir. Öğrenci stajını ikinci ya da dördüncü yarıyıl sonunda ve Yüksekokul Staj ve Eğitim Uygulama Kurulunun ilan ettiği dönemlerde yapar.
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu