Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Türk Mutfağı
Ders Kodu: CUL216
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrenciye; Türk Mutfağının yapısını kullanılan ürünün özelliklerini hangi mutfaklarla etkileşim sağladığını anlatarak ve uygulamasının yapılarak öğrenciye bilgi verilmesi amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Ders; Türk mutfağı; Coğrafyadan gelen ve bu sürecin yemek, kültür, ürünler ve dinsel boyutta tüm değişimlerin ele alınarak bu etkileşimin anlatım ve uygulaması yapılarak öğrencilere aktarmak. Türk mutfağına özgün Pişirme Tekniklerini kullanarak Başta Et, kek, hamur işleri, bölgesel yemeklerin uygulanmasını yapmak.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meliha Yaren BERKTAŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler, Türk mutfağının Tarihsel gelişimini açıklar
2.Türk mutfağının tanımını yapar.
3.Türk mutfağına özgü pişirme tekniklerini öğrenir.
4.Türk yemekleri ile menü hazırlar ve hazırladığı menüyü uygulama olarak ortaya koyar.
5.Türk mutfak kültürü bilgisine teori ve pratikte hakim olur
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Osmanlı Mutfağı ,Tuğrul Şavkay, ŞEKERBANK Yayınları
2.TÜRK MUTFAĞI, NEVİN HALICI, OĞLAK YAYINCILIK, 2009Yayın Yeri: İSTANBUL
3.500 YILLIK OSMANLI MUTFAĞI Marianna Yerasimos, Boyut Yayıncılık, 2005Yayın Yeri: İstanbul
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Beslenme Kültürü
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfak Kültürü
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağının Tarihçesi
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Tük Mutfak Donanımı ve Ekipmanları
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Pişirme Teknikleri
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağından yemeğin kalitesine etki eden faktörler
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında kullanılan Mutfak araç ve gereçleri
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında kullanılan Mutfak araç ve gereçleri
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Genel Tekrar Ara Sınav
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağında Meze ve Salatalar
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağında Et ürünleri ve Kebaplar
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağında Süt ürünleri
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağında Deniz Mahsulleri
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk mutfağında Hamur ve hamur İşleri
15. Hafta - Teorik & Uygulama
Genel Değerlendirme
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders150230
Uygulamalı Ders151245
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı113114
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
2
1
4
5
5
5
5
OÇ-2
2
1
4
5
5
5
5
OÇ-3
2
1
4
5
5
5
5
OÇ-4
2
1
4
5
5
5
5
OÇ-5
2
1
4
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026