Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Professional English For Culinary I.ı
Ders Kodu: CUL115
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 4
Uyg.: 0
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrenciye; hazırlık sınıfından itibaren edindiği genel İngilizcenin yanı sıra ileride mesleki hayatında kullanabileceği; daha ziyade aşçılık terimlerini içeren mesleğe yönelik bir İngilizce öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Yiyecek hikâyeleri ve reçeteleri üzerinden Gastronomi İngilizcesini öğretir. Okuma parçaları ve alıştırmalar ile İngilizce okuma ve anlama yeteneklerini geliştirirken, mesleki art alanlarına katkı sağlar. Reçete çevirileri sayesinde ölçüm birimlerini, mutfak araç gereç ve cihaz isimlerini, mutfak fiillerini öğrenir. Kaynak kitapta bulunan gastronomi sözlüğü ile mutfak terimlerine hakim olması sağlanır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İrem Gül OKŞAR
Öğrenme Çıktıları
1.Öğrencilerin İngilizce okuma anlama yeteneğinin geliştirilmesi sağlanır
2.İngilizce reçeteleri değerlendirip ölçüm birimlerini dönüştürmeyi öğrenmesi sağlanır.
3.Öğrencilerin mutfakta kullandıkları aşçılık terimlerinin (kelime ve ifadeleri) İngilizce karşılıklarını öğrenmiş olarak bu dersi tamamlamalarını sağlamaktır.
4.Vaka çalışmalarıyla, mesleki hayatlarında karşılaşabilecekleri diyaloglara hakim olacaklardır.
5.Meslek dersleriyle birebir örtüşen konulara yabancı dil altyapısı oluşturacaktır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Reading Powder , İrem Gül Okşar, Kitapyurdu Yayınları, 2022
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Chapter 1/ Sandwich ( Fillings and Layering)
2. Hafta - Teorik
Chapter 2/ Ashure ( Grains, Legumes and Nuts)
3. Hafta - Teorik
Chapter 3/ English Afternoon Tea ( Tea pairings)
4. Hafta - Teorik
Chapter 4/ Pudding ( Sweet and Savoury Foods)
5. Hafta - Teorik
Chapter 5 / French Fries ( Types of Vegetables)
6. Hafta - Teorik
Chapter 6 / Pésh Melba ( Sorbet, Sherbet, Ice cream, Frozen Yoghurt
7. Hafta - Teorik
Chapter 7/ Paella ( Types of rice and rice dishes)
8. Hafta - Teorik
Chapter 8 / Swedish Meatballs ( Meatballs around the World) / Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Chapter 9 / White Gold: Salt ( Seasoning)
10. Hafta - Teorik
Chapter 10 / Salad ( Half Order, Full Order, Table Order)
11. Hafta - Teorik
Chapter 11/ Pasta ( Short Pasta, Long Pasta, Minute Pasta)
12. Hafta - Teorik
Chapter 12/ Pizza ( Types of Pizza, Pizza toppings and Crust)
13. Hafta - Teorik
Chapter 13 / Croissant and Kipfel ( Viennoiseries)
14. Hafta - Teorik
Chapter 14 / Sushi ( Food Preservation, Types of Sushi)
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl Sonu Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141470
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)102
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
3
2
5
5
5
5
5
OÇ-2
3
2
5
5
5
5
5
OÇ-3
3
2
5
5
5
5
5
OÇ-4
3
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
3
2
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026