Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek İçecek Servisi
Ders Kodu: CUL122
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrenciye; uluslar arası servis metotlarını uygulamak, kahvaltı servisi yapmak/yaptırmak, sosları servise hazırlatmak, yemek gruplarının servisini yaptırmak, vip konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandırmak amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Bu ders ile öğrenciye; uluslar arası servis metotlarını uygulamak, kahvaltı servisi yapmak/yaptırmak, sosları servise hazırlatmak, yemek gruplarının servisini yaptırmak, vip konuklarla ilgilenme yeterliliği kazandırmak amaçlanmaktadır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Meliha Yaren BERKTAŞ
Öğrenme Çıktıları
1.Uluslar arası servis metotlarını uygulamak
2.Kahvaltı servisi yapmak/yaptırtmak, Sosları servise hazırlatmak
3.Yemek gruplarının servisini yaptırtmak
4.Personeli bilgilendirmek ve görevlendirmek Konuğu karşılamak
5.Servisin akışının takip ve kontrolünü yapmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Sökmen, A. Konaklama Ve Yiyecek - İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.
2.2. Yılmaz, Y. Otel Ve Yiyecek İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu Ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Restorantın uygulanacak servis metotlarını belirlemek/uygulamak
2. Hafta - Teorik
Kahvaltı servis metotlarını belirlemek/uygulamak
3. Hafta - Teorik
Bardaki servis metotlarını belirlemek/uygulamakBanketin servis şeklini belirlemek/uygulamak
4. Hafta - Teorik
Kahvaltı kuveri hazırlatmakKahvaltı büfesini hazırlatmak
5. Hafta - Teorik
Kahvaltı çeşitlerinin servisini yaptırtmakKahvaltı servisi kapanış işlemlerini yapmak
6. Hafta - Teorik
Sos araç-gereçlerini hazırlatmakÖzelliklerine göre sos hazırlatmak
7. Hafta - Teorik
Sos servisini yaptırtmak/takip etmek
8. Hafta - Teorik
Sos servisini yaptırtmak/takip etmek / Ara Sınav
9. Hafta - Teorik
Hamur işlerinin servisini yaptırtmak
10. Hafta - Teorik
Ana yemeklerin servisini yaptırtmak
11. Hafta - Teorik
Tatlıların/meyvelerin servisini yaptırtmak
12. Hafta - Teorik
Peynirlerin servisini yaptırtmak
13. Hafta - Teorik
Personeli bilgilendirmek ve görevlendirmekKonuğu karşılamak
14. Hafta - Teorik
Servisin akışının takip ve kontrolünü yapmak
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Dönem sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1516
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)52
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
OÇ-1
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
3
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026